Прокуратурата и МВР са дали разрешение на военни специалисти да влязат на територията на взривилия се снощи завод "Миджур". Достъпът е осигурен преди да изтече законният за подобни случаи 24-часов срок, за да се търсят евентуални оцелели. Цялото село Горни Лом е опасано от автомобили на полицията, пожарната и коли на хора, чакащи информация за свои близки. 

Малко по-рано сутринта стана ясно, че Инспекцията по труда е проверила завода на 6 август и са установени 13 нарушения - старо работно оборудване за процеса на утилизация (обезвреждане), липса на втори изход от цеховете, нямало е инструкция за безопасност, каза социалният министър Йордан Христосков, който е в селото, заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От началото на годината са издадени 7 акта на ръководители в предприятието, обясни Христосков. Процедурата е стигнала до ниво налагането на наказания. Йордан Христосков заяви категорично, че "този завод повече няма да работи". Единственият ни коментар по случая е: след дъжд - качулка.

Преди около две седмици служба Контрол на опасните средства (КОС) към вътрешното министерство също е правила проверка в завода край Горни Лом. Констатирани са нарушения при съхранението на боеприпаси и разминаване в количествата. Съставени били 3 акта, съобщи експертът по обезвреждане Валентин Радев. „Вероятно става въпрос за човешка грешка при взрива в Горни Лом, нарушение на технологията. Тя може да е станала при работа със самите взривни изделия", каза Радев.

В завода "Миджур" е извършвано обезвреждане на гръцки мини. При взрива са избухнали всички налични мини, и двата цеха ги няма. Това е информация от хора, които са влезли в завода снощи в търсене на оцелели въпреки 24-часовата забрана.

"Още вчера са влезли и са видели кратерите. Досега няма потвърждение за камиони с мини, или поне не са били в близост. Тук става въпрос за мини, които са били в цеховете", каза Валентин Радев.