ТАМПА, ФЛОРИДА - Стотици хора са в паника, след като бе установено, че либериец, който е болен от Ебола е бил в контакт тях в два пътнически самолета и на летището „Дълес“ във Вашингтон.

Томас Ерик Дънкан е първият носител на смъртносния вирус, който пристигна в САЩ незабелязано. Авиокомпанията „Юнайтед Еърлайнс“, с чийто авиолайнер е долетял Дънкан, е предприела спешни мерки да предупреди всички пътници, които са имали досег с него.

На 19 септември т.г. либериецът хванал полет 951 на „Юнайтед“ от Монровия до Брюксел, откъдето се прекачил за САЩ. От летище „Дълес“ Дънкан пристигнал в Далас, щата Тексас с полет 822 на същата авиокомпания.

Няколко дни след като дошъл на гости на близки в Далас, Томас се почуствал зле и бил приет в болница на презвитерианската църква.

Либериецът отишъл първо в презвитерианската болница в Далас.

На медицинската сестра Дънкан разказал, че е от Либерия и е пристигнал в Тексас. За съжаление тя не обърнала внимание на тази подробност. Прегледали го, предписали му антибиотик и го пуснали да си върви вкъщи. В болничната книга била записана диагноза: „Лека форма на обикновено вирусно заболяване“. Няколко дена по-късно състоянието на Дънкан рязко се влошило и той бил откаран с линейка в същото медицинско заведение. Когато бил в лечебницата първия път Дънкан не повръщал и нямал диария. Това намалявало шанса някой от медицинските работници, които са го преглеждали да е прихванал вируса на ебола.

От Центъра за борба със заразните болести (CDC), намиращ се в Атланта, Щата Джорджия още на 1 август т.г. разпратиха до повечето болници в САЩ брошури за симптомите на смъртносното заболяване и мерките за изолиране на пациенти, които се подозират, че са заразени.

В Далас либериецът контактувал с около 18 души, някои от които са деца на училщна възраст. Те са поставено под наблюдение в домовете им, съобщи губернаторът на Тексас Рик Пери на пресконференция.

Според губернатора Рик Пери макар случаят да е сериозен, системата работи.

„Случаят е сериозен. Бъдете спокойни, нашата система работи, както трябва“, опита се да той да успокои населението.

В Далас е настъпила паника, много родители заявили, че няма да пратят децата си на училище. Най-малко в две прогимназии стотици ученици са получили писмени предупреждения до родителите им, че „един от тях може би е бил в контакт с човек, който е болен от ебола“.

На 20 сптември т.г. Томас Дънкан с срещнал с прителя си Аарон Ях.

„Организирахме голямо събиране в негова чест в жилищния блок „Айви апартмънтс“ . Дойдоха доста хора. Така е когато някой пристигне на гости. На другия ден в недля го видях пак. Беше в леглото и ми се оплака, че не е добре, чуства се слаб и има стомашно разстройство“, допълва Ях.

През последните 14 месеца Томас Дънкан работел като личен шофьор на шефа на товарните превози на летщето в Монровия Хенри Брънсън. На 4 септември т.г. Дънкан оставил ключовете на служебния си автомобил на бюрото в офиса на „Сейфуей Карго“ в сградата на аеропорта. Оттогава Брънсън не го видял повече. Той научил от Си Ен Ен, че бившият му шофьор е заразен с ебола.

„Той не ме предупреди, че напуска работата си“, допълнил шефът на Дънкан.

Той не знаел каъде е работил служиетлят му преди това. За Томас се носели слухове, че има син в САЩ. Брънсън заявил също, че не се тревожи, че той или някой друг е прехванал опасното заболяване.

Според специалисти по заразните болести ебола се разпространява от пряк контакт със секрет от тялото на преносителя на вируса. Досега над 3000 души починаха в Либерия и Сиера Леоне от смъртоносното заболяване. Държавният департамент във Вашингтон предупреди гражданите на САЩ да избегват пътувания до двете държави в Западна Африка, където върлува епидемията на ебола.

В университетските лаборатории в САЩ учените продължават да търсят успешно лечение на ебола.

Според американските здравни власти разпространяването на смъртоносните микроорганизми е било спряно в Нигерия и Гвинея. В Нигерия е организирана кампания за периодичен контрол върху учениците и възрастните. Медицински екипи редовно мерят температурата на децата с безконтактни инфрачервени термометри. Освен това в училищата се провежда строг контрол, затова децата да си мият редовно ръцете.

Доктори в САЩ също предупредиха по радиото да се мият ръцете с антибактериален сапун поне 20 секунди. „ Не разчитайте много на дезинфекциращите препарати, които се продават в магазините – сапун и топла вода са по-ефикасни“, заявиха лекари. Към препоръките се добавя използване на белина, за почистване на дръжките на вратите в обществени сгради и у дома.

Първият случай на ебола в САЩ идва в момент, когато 3000 специално обучени американски военослужещи започват мисия в Западна Африка, за ограничаване на опасната епидемия и потушаване на огнището й.

В Далас спешно пристигна група от 6 експерти на CDC, които поддържат постоянна връзка с щаба в Атланта и с Националания институ по здравеопазване във Вашингтон. Целта на усилията сега е да се установи смоличността на хората, които са били в контакт с Дънкан, за да може те да бъдат карантинирани за наблюдение.

Според шефа на Националания институт по алергии и инфекциозни заболявания Ентъни Фаучи, в сегашния момент е съдбоносно важно да се направи всичко необходимо, за да се предотврати разпространяване на заболяването. „Възможно е някой, който е бил в досег с Томас да се разболее от ебола. Важното е да не се стигне до по-нататъшни случаи“ заяви Фаучи. „Когато някой ви каже, че е от Западна Африка, това трябва да прозвучи като сигнал за тревога. Случва се обаче, хората да сгрешат“, коментира той пропуска в болницата в Далас.

Използвайки първия сучай на заразен от ебола в САЩ чернокожият лидер на „Ислямска нация“ Луи Фаракан заяви, че белите използват смъртоносната болест, за да унищожат тъмнокожите. Фаракан е известен с крайните си расистки проповеди, насочени срещу белите.