Британският кандидат за еврокомисар Джонатан Хил ще трябва да се яви на второ изслушване пред Европейския парламент евентуално другата седмица, съобщи парламентът. В първото вчера той не е успял да убеди депутатите от Комисията по икономически и парични въпроси, че е подходящ за портфейла на финансовите услуги и капиталовите пазари.

Левицата, зелените и евроскептиците подложиха бившия лидер на Камарата на лордовете на тежък изпит. Консерваторът Хил, който носи благородрическа титла на лорд Хил от Орфорд, трябваше да доказва както познания в джунглата на европейските финансови регулации, така и че нито той, нито семейството му имат дялове във фирми и не са свързани с интересите на лондонското Сити. В миналото си Хил (54 г.) е бил лобист и е имал собствена компания за връзки с обществеността. 

Испанският кандидат Мигел Ариас Канете (64 г.), който е номиниран за комисар по енергетиката и климата, също премина през трънливо препитване. Закле се, че нито той, нито членовете на семейството му са запазили предишното си участие в две испански петролни фирми. Канете, бивш министър на земеделието и на околната среда, освен това увери евродепутатите, че не е защитавал интересите на петролната промишленост, а точно обратното - възобновяемите енергии. Той заобиколи въпрос за това дали зет му все още има интереси в нефтената индустрия, посочвайки, че това не засяга преките му семейни връзки. В началото на изслушването той се извини за сексистки бележки, които е направил след телевизионен дебат по адрес на своя лява опонентка. Главните противници на кандидатурата на Канете, който е от Европейската народна партия, са зелените.

Европейската комисия предлага законодателство в ЕС и следи за неговото спазване. Номинират я правителствата на държавите-членки, но тя трябва да получи финално одобрение от Европейския парламент. Той има история на върнати кандидат-комисари, в чиято компетентност, почтеност и независимост депутатите се съмняват. Сред тях е и българката Румяна Желева, която не издържа изслушването си през януари 2010 година.