СТЕФАН МИЛАНОВ

ВЕСЕЛИН БОРИШЕВ

Екип на Клуб Z предава от мястото на трагедията!

„От това, което видях на мястото няма нищо, което най-малко да прилича на частица от човек или дори животинка. Изпари се всяка надежда да има оцелели.“

Това каза шефът на „Пожарна и аварийна безопасност“ комисар Николай Николов, след като огледа на място щетите от взрива.

Двата цеха на завод „Миджур“ буквално не съществуват, а на мястото, на което са били има образувани огромни кратери, поясни още той.

Сериозно пострадала е и гората наоколо.

„Отломки, тежащи стотици килограми са хвърчали на стотици метри“, описа ситуацията Николов.

И призна още, че снощи без да се казва на медиите е подготвяна евакуация на цялото село. Били са подготвени всички болници и училища в района, където да бъдат настанени хората.

Николов потвърди информацията, която Клуб Z пръв пусна, че сред загиналите най-драматична е ситуацията в семейство, където са загинали съпруг и съпруга, оставяйки сираче момченце на 5 годинки.

Тук в спонтанния брифинг пред кметството в Горни Лом се включи социалният министър Йордан Христосков, който каза, че ведомството му ще поеме всички грижи за близките на жертвите.

Официалните лица, които са на мястото специално подчертаха, че към момента няма никаква опасност от замърсяване на околната среда и водите край селото. Главният прокурор Сотир Цацаров лично е разпоредил проверката на окръжния прокурор на Видин и са сформирани екипи от полицаи и разследващи, които да я извършат.

Николов съобщи още, че макар да е в пълно нарушение на правилата, ще предложи за награда четиримата служители на белоградчишката пожарна, които са влезли на територията на завода около 18 ч снощи, докато единият склад все още е горял. Шефът им Пламен Петров, който е бил един от тях, поясни, че първоначалният сигнал е бил за горящ цех и има опасност вътре да бъдат изпепелени живи хора. Той е влязъл със своите трима подчинени само с два обикновени пожарогасителя, след като са огледали размера на бедствието, те са напуснали мястото, което на практика е спасило живота им. След това е имало вторични взривове, които са продължили до 21,40 ч в сряда вечерта.

Около трагедията има още едно "щастливо" съвпадение - склад С е гръмнал около 16,58-16,59 ч. В съседния склад смяната работи редовно до 17,00 ч, но когато няма работа хората си тръгват около половин час по-рано, довериха пред Клуб Z работници. Точно това е станало и вчера и е предотвратило много повече жертви, защото в съседния склад работят повече хора. Именно от тази смяна са трите жени, които са пострадали леко на излизане от портала на фабриката.