Учени създадоха два ембриона на бял носорог, за да се опитат да спасят от изчезване този вид, съобщи в Кремона, Северна Италия екипът на проекта, предаде Франс прес.

"Използвайки яйцеклетки на последните две женски и замразена сперма на починали мъжки", международен екип от учени е успял "да създаде два зародиша на бял носорог", се казва в съвместно съобщение на участниците.

"Ембрионите ще бъдат запазени в течен азот" при много ниска температура, "за да бъдат пренесени в приемна майка в близко бъдеще" според същия източник.

Тези ембриони представляват последната надежда за северния бял носорог - единия от двата подвида на белия носорог - след като последният мъжки на име Судан почина на възраст 45 г. миналата година в кенийския резерват "Ол Педжета".

Двете женски, Наджин (30 г.) и дъщеря ѝ Фату (19 г.) са последните индивиди от този вид, които живеят в "Ол Педжета".

Никоя от тях не може да износи бременност до края й: Фату страда от дегенеративни лезии в матката и Наджин - от чупливост на таза, несъвместима с раждане.

"Донесохме от Кения 10 яйцеклетки, по пет от всяка женска", обясни професор Чезаре Гали, директор на Аватеа (Avatea), дружество в Кремона, което е високо специализирано в животинското въпроизводство.

"След инкубацията (...) седем яйцеклетки останаха годни за оплождане, четири от Фату и три от Наджин", уточни експертът.

От тези седем яйцеклетки четири са били осеменени със сперма от един носорог и три - със сперма от друг "и след 10 дни инкубация две яйцеклетки от Фату се развиха в ембриони, които ще бъдат консервирани за бъдещо пренасяне", добави Гали.

 

Невъзможно от 5 години

 

Учените сега трябва да разработят техника за присадят тези ембриони в приемни майки - южни бели носорози.

"Целият екип работи години, за да развие и планира тези процедури", каза професор Томас Хилдебрандт от Института за зоологически изследвания "Лайбниц" в Берлин.

Методът и цялото оборудване за използването му са разработени от нулата, припомни той.

"Преди пет години производството на ембрион от северен бял носорог изглеждаше непостижима цел, но днес я постигнахме", каза ян Стейскал от чешкия зоопарк Двур Кралове, където са родени Наджин и и Фату, преди да бъдат пренесени в Кения.

"През идните месеци трябва да оптимизираме процеса на трансфер и развитие на ембрионите в майките, които ще ги износват", подчерта той.

"Това е важна стъпка напред в усилията ни да запазим северния бял носорог", каза генералният директор на "Ол Педжета" Ричард Вайн.

"Трябва да изминем още дълъг път (...) и човешкото поведение като цяло трябва да се промени радикално, ако искаме да извлечем поука от (съдбата на) на северните бели носорози", добави той.

Приписваните в Азия медицински свойства на роговете им стимулират бракониерството през 70-те и 80-те години на миналия век, което унищожава в голяма степен популацията на северните бели носорози в Уганда, Централва Африка, Чад, Демократична република Конго и в днешен Южен Судан.

Тези традиционни територии на северния бял носорог са били дълго време жертва на конфликти и оттам - на криминални дейности, между които и бракониерството. През 2008 г. северният бял носорог е вече бил смятан за изчезнал в диво състояние.