Властитие на британския град Клактън он сий решиха да изтрият графит на мегаизвестния и абсолютно анонимен уличен художник Банкси, защото произведението било "оскърбително" и "расистско".

На рисунката е изобразена яркозелена екзотична птица, кацнала на жица, а отстрани лошо я гледат мрачни сивочерни гълъби, държащи плакати: "Имигрантите не са добре дошли", "Връщай се обратно в Африка" и "Стой по-далеч от нашите червеи". Творбата на Банкси се появи на стената в крайморския Клактън он сий преди няколко дни, съобщава в. The Daily Telegraph.

Смях! На това му се викало "расизъм".

Британският художник потвърди на своя сайт, че работата е негова. Местните власти обаче я махнаха, защото възбуждала расова ненавист - според жалби, постъпили в общината.

После се изяснило, че никой от областния съвет не бил на ясно, че замазва картина на прочутия Банкси. Те даже изобщо не подозирали, че унищожават произведение на изкуството, чиято ориентировъчна стойност е около 500 000 евро. Когато узнали каква простотия са извършили, чиновниците призовали Банкси да се върне в градчето и да възстанови графита, за да привлича потока от туристи към окръгаПредставител на художника обаче отказал каквито и да е коментари след случката.

Остава ние да кажем, че тъпотата е присъща на чиновниците по целия свят, не само у нас. И че трябва да си голямо диване, за да наречеш "расистки" този абсолютно, тотално антирасистки графит. Независимо от цената му.