Русия е загрижена заради обвиненията в шпионаж, повдигнати в България срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, предаде БНР.

Руското външното министерство намекна, че разследването може да се отрази лошо на двустранните отношения. 

Говорителката му Мария Захарова, цитирана от радиото, изтъкна, че дейността на ръководената от Малинов организация, е била насочена изцяло към развитие на българо-руското сътрудничество и укрепването на дружбата между двата народа.

„Разчитаме, че правителството на България ще се въздържи от стъпки, които биха могли да поставят под въпрос сегашната позитивна динамика в двустранните отношения, и че ще бъде продължена съвместната работа за осъществяване на постигнатите в последно време договорености, в това число и в хуманитарната и културната сфера, за съхраняване на обединяващото ни културно наследство“, каза говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. (Подчертаването е наше - б.р.).

Министър-председателят Бойко Борисов обяви вчера на заседания на правителството, че то няма нищо общо с досъдебното производство. 

Борисов се опитва да извади от безизходицата руските енергийни проекти, свързани със страната ни - АЕЦ Белене и връзката с газопровода "Турски поток".