След като редовите трудови колективи на прокурори от цялата страна изразиха своята "спонтанна" подкрепа за кандидатурата (единствена) на Иван Гешев за главен прокурор в петък своето становище публикува и Асоциацията на прокурорите в България. С него "безпрецедентното единодушие" се затвърждава, а протестите срещу Гешев - се заклеймяват.

"Изразяваме твърдото си несъгласие с опитите на някои среди настоящият избор да бъде превърнат в политически фарс и опорочен от инспириран уличен натиск и компроматна кампания. Призоваваме цялото българско общество да прояви зрялост и отговорност, като дебатът и процедурата се развиват само и единствено на „полето“ на  професионалните критерии и законовите изисквания, се чете там.

В позицията има подробно изброяване на многобройните качества и таланти на прокурор Гешев, които го правят незаменим за длъжността главен прокурор на България..

"Напълно споделяме и се солидаризираме с масовата подкрепа за г-н Иван Гешев, изразена от стотици прокурори, следователи и служители от различните организационни структури и нива в Прокуратурата на Република България. Тази безпрецедентна подкрепа показва ясното желание на огромния процент от работещите в системата, за главен прокурор на Република България да бъде избран именно прокурор, който да е посветил своя професионален и житейски път на прокуратурата" пише там.

Подчертава се и че "в цялата си досегашна дейност кандидатът за заемане на длъжността главен прокурор г-н Иван Гешев е доказал, че е изразител и радетел именно на идеята за утвърждаване на Прокуратурата на Република България като модерна, гъвкава и ефективна структура.  Считаме, че г-н Гешев притежава стратегическото мислене и качествата да бъде „визионер“, като ръководи Прокуратурата на Република България в  този решаващ  за развитието на страната и обществото ни етап".

И въобще "е правилният и разумен избор, като ще бъде достоен и успешен главен прокурор на Република България".

"Убедени сме, че г-н Иван Гешев ще бъде не главен прокурор на напразните обещания и празното говорене, а главния прокурор на решителните действия и постигнатите конкретни и реални резултати", завършва вдъхновено пространното становище на Асоциацията.