От теорията на системите и теорията на катастрофите се знае, че когато в една система е настъпила катастрофа, всички обяснителни теории (версии, сценарии, механизми) са еднакво достоверни. Освен това, когато една система е претърпяла катастрофа, нейното съществуване се превръща в процес, в който непрекъснато се случват катастрофични събития, защото тя е загубила устойчивост и управляемост и е податлива на рискове, извънредни ситуации и хаос.

В системата "България" катастрофата се е състояла и затова всеки от нас може да дава свои обяснения (леви или десни, конспиративни или сценарийни, червени или сини, русофилски и русофобски) и всяко от тези обяснения звучи достоверно, сякаш в него има голяма доза истина.А понеже катастрофата на държавата ни се е случила и ние сме в посткатастрофична фаза, ние непрекъснато живеем в състояние на възникващи извънредни ситуации, беди, бедствия, трагедии...

По тази системна и "катастрофична" логика, възможното мое обяснение за състоянието на страната ни също може да претендира с равно основание за достоверност. И неговото послание е очевидно - ние постоянно ще преминаваме от един потрес в друг,от една касапница в друга, от един национален траур в друг.

Извънредността у нас е станала новата редност, всеки ден без реализирал се катастрофичен риск ще изглежда като малко чудо и подарък от Съдбата, без да знаем защо тя е решила да ни го подари.

Въпросът в България е не "Дали ще се случват трагедии?" Състоянието на нашата страна отговаря на този въпрос с "Да - Да, ще се случват" - и колкото по-нататък, толкова по-често. По-рано всяка година, сетне всяка половин година, сега всеки три месеца, утре - всеки месец и т.н.

Ето защо у мен в деня след поредната жестока и кървава трагедия, заедно с мисълта за новите жертви, които обществото ни даде, може би съвсем логично възниква въпросът: 

А защо след всяка трагедия властта (независимо кой е в нея, а лицата в нея вече се менят прекалено бързо и всеки се изрежда да управлява България - кой за три години, кой за година и три месеца, кой за три месеца) изглежда все по-абсурдна, а лицата в нея все по-големи идиоти?

Как е възможно иначе интелигентни хора от служебното правителство, начело с премиера, в реакциите си на трагедията да изглеждат наистина като идиоти, като откровени идиоти??? 

Тази идиотичност (идиотщина, идиотство, идиотийстване) - в момента нямам по-нежни и по-меки думи - е въпиющо кощунство пред паметта на жертвите...

Аз намирам четири причини за това:

1. Непрофесионализъм.

2. Неадекватност.

3. Безразличие.

4. Безпомощност.И тези две "не" и две "без" могат да бъдат обобщени само по един начин: Цинизъм.

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на Николай Слатински. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.