„Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс.”

Това каза служебният МВР министър Йордан Бакалов в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. Той смята, че единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна, е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

Ден по-рано Бакалов сподели и пред Клуб Z своята изненада от посоката на ударната вълна - нещо, което направи и тази сутрин пред Нова тв:

„Взривната вълна от тротила се разпространява хоризонтално, но тук това не беше така. Това, което вземат от тротила, отливат пресовки, свързани с граждански производства. Взривът е бил в цеха с утилизациите, а не в склада. Има два цеха - единият е за утилизация, а другият – за пресовки. Другите цехове, които се намират на голямо разстояние, няма поражения върху тях”, обясни още вътрешният министър, който има и специалност химия. 

Той повтори, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти -  през 2007 и 2010 г. След обжалване в съда обаче лицензът е възобновен.

По думите му по време на проверка на служба КОС от септември било констатирано, че там има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение (нещо като баня, поясни Бакалов пред Клуб Z, б.р.). В същия ден мините са преместени в складовото помещение.

Следващата направена констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват, са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.

„На 24 септември е имало проверка пак от служба КОС – отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините”, обясни министър Бакалов. Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да се е случило само на документи.

МВР шефът каза, че не вярва на написаното, че вътре се е работило с железен чук.

„Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация”, заяви той в „Здравей, България”.

„През 2013 г. от завода са заявили, че искат да пуснат ново производство за снарядяване на патрони, но не са отговаряли на условията и не им е разрешено”, допълни той.