Един от големите проблеми на изборната практика у нас са честите промени в начина за гласуване. Предстоящите парламентарни избори също предлагат някои нововъведения в правилата за упражняването на вота. Улеснение е това, че все пак гласуването ще става по начин, подобен на този за евровота, който бе само преди няколко месеца.

След като влезе в своята секция избирателят удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия (СИК) с лична карта или личен (зелен) паспорт за страната. В случаите, когато личният (зелен) паспорт или личната карта са с изтекъл срок, повредени, унищожени, изгубени или откраднати или в процес на издаване, избирателят се допуска до гласуване, ако представи удостоверение за издаване на лични документи.

Член на СИК сверява данните от документа за самоличност на избирателя с тези от избирателния списък и вписва в избирателния списък единния граждански номер и вида и номера на документа за самоличност и допуска избирателя до гласуване.

След като бъде допуснат до гласуване, избирателят получава хартиена бюлетина от член на СИК, който я откъсва от кочана с бюлетините непосредствено преди предаването ѝ и я подпечатва с печата на комисията. С получената бюлетина избирателят отива в кабината да гласува.

Избирателят гласува, като поставя в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа знак X или V. Ако желае, поставя същия знак и в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат от същата листа. Пред изборното помещение и в кабините за гласуване трябва да има табло, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции.

След като отбележи своя вот, избирателят сгъва бюлетината по начин, който не позволява да се вижда вота, излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията. Той проверява дали номерът на бюлетината съответства на номера в кочана и при съответствие подпечатва повторно бюлетината и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия.

При несъответствие бюлетината се обявява за недействителна и избирателят не се допуска до повторно гласуване. При съответствие избирателят пуска бюлетината в урната, подписва се в протокола, получава обратно документите си за самоличност и напуска помещението

Ако избирател сгреши при отбелязването на вота си, той може да върне сгъната сгрешената бюлетина на СИК и да получи нова бюлетина за гласуване. Това право се предоставя само веднъж.

Вписването в бюлетината на специални символи, като букви, цифри или други знаци, прави гласа недействителен. Освен в този случай гласът е недействителен когато:

Правилните и грешните отбелязвания на вота. Излизането от очертанията е проблем,
ако засяга и друго кръгче или квадратче, задължително се гласува със син химикал.
  • бюлетината не е по установения образец;

  • в бюлетината има вписани специални символи като букви, цифри или други знаци;

  • бюлетината не съдържа два броя печати на съитветната СИК;

  • знакът X или V не е отбелязан със син химикал;

  • не е отбелязан вотът на избирателя;

  • в бюлетината е отбелязан вот за две или повече кандидатски листи или знакът засяга повече от едно квадратче и не може да бъде установена еднозначно волята на избирателя;

  • в бюлетината са отбелязани префернеции със знак, различен от X или V и с химикал, който не пише със син цвят.

Ако вотът за партия е упражнен коректно, но са отбелязани две или повече преференции или пък е отбелязан номер, който не съществува в листата, за която е гласувано, бюлетината се брой като преференциален глас за първия кандидат.