Поне петима от общо 27 кандидати за еврокомисари са изправени пред допълнително препитване в Европейския парламент, където политическите групи се възползват максимално от правото си на последно одобрение за бъдещата Европейска комисия, оглавена от Жан-Клод Юнкер. 

Британецът Джонатан Хил, който е номиниран за комисар по капиталовите пазари и финансовите услуги, трябва да се яви на повторно изслушване, вероятно другата седмица, след като отговорите му не задоволиха левицата, зелените и крайните еврофоби миналата сряда.

На малко по-лек поправителен - писмен отговор на допълнителни въпроси - ще бъдат положени кандидатите на Франция Пиер Московиси с портфейл икономически и финансови въпроси, на Испания Мигел Ариас Канете, номиниран за комисар по енергетиката и климата, на Чехия Вера Юрова, предложена за комисарка по правосъдието, потребителите и равенството на половете и на Унгария Тибор Наврачич, който се състезава за комисар по културата, образованието, младежта и гражданството.

Социалистът Московиси не успя да убеди дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), че ще може да дисциплинира родната си Франция, която не успява да влезе в задължителните в еврозоната рамки за бюджетен дефицит. Консерваторът Хил срещна най-широка опозиция - както сред левицата и зелените, които изтъкват репутацията му на евроскептик и минало на лобист, така и в ЕНП. Тя има различия с консерваторите, които напуснаха политическата й група в средата на предишния мандат.

Канете не успя убедително да отговори на баража от въпроси от социалисти и зелени за интереси, които той и семейството му са имали в петролния бизнес. Наврачич е уязвим, защото като член на унгарското правителство е участвал в законодателство за медиите и съдилищата, широко критикувано в ЕС. Председателят на Европарламента Мартин Шулц в изтекло до медиите писмо е поискал от Юнкер Наврачич писмено да осъди това законодателство, ако иска да стане комисар. Резерви към компетентността и представянето на Юрова, която е от европейските либерали, имат социалистите, зелените и част от депутатите на ЕНП.

Като потенциална следваща заложничка мнозина виждат Аленка Братушек, бивша министър-председателка на Словения, която е номинирана за заместничка на Юнкер, отговаряща за изграждането на енергиен съюз в ЕС. Либералката Братушек е непопулярна у дома, след като управлява по време на финансова криза, а след това на практика се номинира сама за комисар, бидейки на власт служебно след като изгуби изборите през юни.

Оценка за кандидатите дават на закрити заседания представители на политичеките групи в ресорните парламентарни комисии, които провеждат изслушванията. Допълнително устно или писмено препитване се налага при липса на съгласие за даден кандидат. Евродепутати нарекоха процеса "вземане на заложници", в което всяка от партиите "скъсва" човек на опонентите си заради свой неуспял кандидат.

Номинирана от правителствата на държавите-членки, Комисията не може да бъде окончателно назначена без гласуване на целия й състав от Европейския парламент. Несъгласието на основни партии дори с един кандидат за комисар може да доведе до отхвърлянето на цялата Комисия. Тя трябва да поеме функциите си на 1 ноември, но при усложнения с изслушванията може да закъснее.

Проектосъставът й е продукт на негласна сделка между двете най-големи формации в Европарламента - ЕНП и Социалистите и демократите. Те са в "голяма коалиция" в подкрепа на Юнкер, защото никоя от тях не може да образува около себе си необходимото й мнозинство в противовес на увеличилите се евроскептици.

Според евродепутати от сегашното положение са възможни три изхода: политическа пакетна сделка между партиите, в която те освобождават всички "заложници" и Комисията минава така, както е предложена; смяна на един-двама най-оспорвани комисари; или смяна на ресори на проблематичните кандидати.