Прогнозата на MBMD предполага, че парламентът ще е със седем партии. В него влиза и "Атака Интересно е, че от агенцията скъсяват много разликата между БСП и ДПС.  Тя е сведена до 2%.  Двете партии са с изравнени сили. Същото важи и за ББЦ, ПФ и "Атака", които според агенцията се движат между 4,8 - 4,6%. Бариерата не преминава АБВ. 

Най-вероятно на 5 октомври ще гласуват 55% от реалните избиратели в страната. Това означава, че към урните ще отидат 3,4 млн. души. Най-вероятно в следващия парламент ще влязат 7 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок, България без цензура, Патриотичен фронт и "Атака". Очертаващата се конфигурация в парламента предвещава продължаване на политическата нестабилност в страната, гласи лаконичната прогноза на MBMD.

 

 

 

 

Прогноза за резултатите от парламентарните избори на 5 октомври

Партия / Коалиция Дял от гласуващите в % Мандати при 7 партии в НС            

Мандати  при 6 партии в НС             

ГЕРБ 36,1 94 100
БСП 18,6 49 51
ДПС 16,3 42 45
РБ 6,6 17 18
ББЦ 4,8 13 13
ПФ 4,8 13 13
Атака 4,6 12 -
АБВ 2,8 - -
Други 5,4 -  

 

 

 Изследването е проведено от Института за социални изследвания и маркетинг в рамките на редовния мониторинг на общественото мнение, осъществяван от института. То е финансирано със собствени средства. Изследването е с национална представителност за пълнолетното население на страната и е проведено през периода 27-28 септември 2014 г. Използвана е двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата с подбор по квота на втората степен на извадката. Информацията е набрана чрез пеки стандартизирани интервюта по домовете на интервюираните лица. Реализираният обем на извадката е 1008 души. Максимално допустимият размер на стохастичната грешка е 3%. Институтът за социални изследвания и маркетинг носи отговорност за данните, но не и за некоректното цитирани или манпулативно интерпретиране на тези данни. Съгласно чл. 205, ал. 1-4 от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщава информацията в това каре.