Официалната предизборна кампания за местния вот на 27 октомври стартира тази нощ в полунощ и ще продължи до 25 октомври - в полунощ. Следващият ден е за размисъл - преди деня за подаване на бюлетини. 

Над 12 000 са кандидатите за кметове на общини, райони и села, а 36 000 - претендентите за местата в общинските съвети на територията на страната, обяви ЦИК на старта. Все още може да има промени в бройките, но дребни - заради обжалвания на регистрации за вота. В сравнение с изборите за местни власти през 2015 г. и броят на кандидатите, и този на избирателите с право на глас спада. Да пуснат бюлетина сега право имат 6 227 901 души (6 363 238 пред 2015 г.) Преди 4 години кандидат-кметовете са били 7000 повече. На настоящия вот има и по-малко населени места, които ще избиран кмет, защото такъв ще се назначава в населени места с под 350 души. Преди 4 години това се случваше без избори в населени места с над 150 души население. 

София е градът, който буди най-голям интерес сред мераклиите за управници - столичани ще избират сред 19 души, желаещи стола на "Московска" 33. Следва Пловдив с 14 кандидат-кметове. 

В точно 397 населени места пък състезанието на 27 октомври ще е с един кон - тоест кметовете там са ясни, но въпреки това избори ще се проведат. Емблематичен пример за това е община Симитли, където избирателите ще могат да гласуват само за дългогодишния си кмет Апостол Апостолов. Той нямаше конкуренция и на предишните избори. За тези се появи напрежение в БСП, защото част от социалистите не са съгласни с подкрепата за кмета. Регистриран конкурент обаче няма, а срокът изтече на 24 септември.

Забраните за агитация

От днес до настъпването на 26 октомври агитацията за вота по закон има строги правила. Например - всеки кампаниен материал - бил той листовка, видео или аудиоклип, друг печатен или рекламен материал задължително трябва да съдържа автор - тоест чий щаб го произвежда, както и видим надпис и послание, че "купуването и продаването на гласове са престъпление".
 
Забранена е появата на националния флаг или такъв на чужда страна, на герба и други държавни атрибути. Право на агитация или участие в такава нямат представителите на регистрираните вероизповедания, като единственото изключение от последното в случай, че се провежда молебен. 
 
Кампания и изборни срещи се водят само на български език (въпреки че от години и Съвета на Европа, и Венецианската комисия ни съветва да променим този текст - б.р. ) и всеки, който не се съобрази може да отнесе глоба. От ЦИК вече призоваха преди ден за толерантна кампания, а и припомниха, че за накърняване на името и честта на опоненти също има санкции по закон.