Китай се готви да отпразнува 70-ата годишнина на комунистическия режим с пищни тържества, представяни вече като апотеоз на президента Си Цзинпин. Но от Хонконг и Вашингтон духат силни насрещни ветрове, пише Патрик Баер от Франс прес.

За вторник, 1 октомври, в Пекин са обявени най-голямата манифестация и най-мащабният военен парад, организирани някога в страната с най-голямо население в света. Целта е да се докоснат патриотичните струни в душата на народа, изградил за 70 години втората икономика в света след десетилетия на войни, бедност и унижения.

Ще бъдат показани и най-новите оръжия на китайската армия, будещи понякога тревога у съседните страни, по-специално по крайбрежието на Южнокитайско море.
През последните месеци обаче единството на азиатския гигант се пропука заради вълненията в Хонконг, безпрецедентни за периода след 1997 г., когато британската колония бе върната на Китай.

Протестиращите в Хонконг често стигат до сблъсъци с полицията.

Участниците в продемократичните протести вече мислят как да развалят празника - те призоваха за демонстрации на 1 октомври и властите на автономния район отмениха предвидените фойерверки от страх да не избухне пак насилие.
Колкото до китайската икономическа мощ, от миналата година я застрашава търговската война, започната от американския президент Доналд Тръмп, наложил наказателни мита върху китайски стоки.
Тук ще споменем и международните критики срещу Китай заради политиката му към Синцзян - северозападен район с предимно мюсюлманско население, където според правозащитни сдружения един милион души са били интернирани под лозунга за борба с тероризма.

От 40 до 70 милиона загинали

Независимо от тези проблеми Си Цзинпин ще бъде безспорният герой на тържествата по случай юбилея на народната република, провъзгласена от далечния му предшественик Мао Цзедун на 1 октомври 1949 г.

Си Цзинпин.

Във вторник Си ще приеме парада на войските и ще произнесе "важна реч", съобщиха официалните медии.
Ред коментатори смятат днешния президент за най-могъщия китайски ръководител след Мао, запратил страната в хаоса на "Големия скок" и "Културната революция".
Излязлата през 1997 г. "Черна книга на комунизма", труд на университетски колектив, обвинява китайския режим за смъртта на 40 до 70 милиона души, включително загинали в масовите чистки и глада в страната през различни години и в резултат на "Големия скок", а в по-ново време в репресиите на площад "Тянанмън" през 1989 г.
Икономическите реформи, започнали след смъртта на Мао през 1976 г., изстреляха страната на върха на световната икономика.

В навечерието на годишнината бе открит нов екелогичен парк, който вече се радва на голяма посещаемост.
Нов круизен кораб за 1800 путника бе кръстен в седмицата преди годишнината.

Но впечатляващият, исторически безпримерен подем на Китай показва признаци на слабост - тази година е регистрирано най-ниският темп на растежа от близо три десетилетия и себестойността на продукцията постепенно доближава западните нива.
А в момента свинското, любима храна на китайските потребители, стремително поскъпва заради епидемията от африканска чума по прасетата - истински удар по жизненото равнище в страната.

Хвърчилата са забранени

Въпреки всичко Китайската комунистическа партия здраво държи властта - поел управлението през 2012 г., Си Цзинпин попари всички надежди за политически реформи и засили следенето на гражданите чрез стотици милиони камери и "Великата китайска интернет стена", филтрираща информацията от чужбина.
С наближаването на 1 октомври мерките за сигурност в Пекин бяха затегнати още повече - в някои квартали барове, ресторанти и магазини бяха затворени седмици преди честванията. В целия град е забранена продажбата на пистолети и техни имитации, а също и пускането на хвърчила.

Шанхай е празнично осветен.

През всички уикенди от началото на месеца на огромния Булевард на вечното спокойствие се провеждаха репетиции на парада и центърът на града бе като под обсада. Заведения и офиси с изглед към булеварда, на първо място чуждестранните медии, получиха нареждане да опразнят помещенията.
Стотици хиляди служители и студенти също ще преминат във вторник пред държавните ръководители, застанали на трибуната на Портата на небесния мир, която гледа към огромния площад "Тянанмън".
За нощните репетиции раздаваха памперси - забранено бе да отскачаме до тоалетната, разказа участник пред всекидневника "Глобал таймс". БТА.