Подсъдимата бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева обжалва отказа на Общинската избирателна комисия (ОИК) да я регистрира като кандидат за кмет на София. Както Клуб Z писа, ОИК реши да не допусне Иванчева до надпреварата с мотива, че от Християндемократическата партия, която я издига, са подали документите за регистрация седем минути след приключване на работното време на комисията по приемането.

Според ОИК с нейно решение документи се приемат до 17:00 ч на 24 септември, а тези за регистрацията на Иванчева (както и на бившата й заместничка Биляна Петрова, която сега иска да се бори за поста районен кмет в "Младост") са били подадени в 17:07 ч на същата дата. Т.е. със закъснение. Освен това не били спазени изискванията за вида на искането на електронен носител.

Днес от екипа на Иванчева, разпратиха писмо, подписано от нейно име и от това на Петрова, в което оборват мотивите на общинската комисия и дават заявка, че ще обжавалт отказа пред Централната избирателна комисия (ЦИК). В него се посочва, че ОИК се е поставила над ЦИК, която в свое решение посочва само, че крайният срок за прием на документи е датата 24 септември, без да слага час. 

"Както в Гражданския процесуален кодекс, така и в Административнопроцесуалния кодекс правилата за броене на сроковете са ясни. Няма законова пречка документи да се подадат и след изтичане на работното време на съответната администрация, стига да е спазен дневният срок, който изтича в 24-ия час", се изтъква в жалбата до ЦИК.

И допълват:

"Единствено ЦИК има правомощия да упражнява методическо ръководство, за което издава указателни решения за провеждането на изборния процес, но подобно правомощие ОИК няма."

Оттам разказват още как представителите на Християндемократическата партия, отишли да регистрират кандидатската листа, са пристигнали в комисията в 16:47 ч. Но снемането на данните от личните им карти и пр., отнело известно време. 

"Освен това, съгласно общото правило в чл.10 ал.4 от Наредбата за административното обслужване (изм. и доп. ДВ. бр.56 от 16 Юли 2019г.) (4) В случаите, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на обявеното работно време, работата на звеното продължава до приключване на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време", посочват по повода от ХДП.