Българският президент Росен Плевнелиев направи изключително остро и крайно изявление за Русия и я нарече "националистическа" и агресивна държава. Думите му са от интервю за реномираното германско издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг", което ще бъде публикувано утре - в навечерието на парламентарните избори в България, предаде Франс прес.

"Русия е една националистическа и агресивна държава", казва Плевнелиев в откъси от интервюто, които бяха разпространени още днес.

Освен това държавният глава добавя:

"Русия трябва да се научи да има партньори, а не васали и поданици", заявява Плевнелиев.

Той допълва, че руският президент Владимир Путин води политика от 19-и век, визирайки конфликта в Украйна и опитите на Москва да упражнява, според Плевнелиев, политическо и и икономическо влияние върху България.

Руският президент смята, че падането на Берлинската стена и изчезването на СССР е катастрофа, и "от това произтича една интерпретация на историята, която противоречи на Европа и на нейните ценности", казва Плевнелиев.

И още един цитат:

"В света на президента Путин нещата са все още като в 19-и век, когато е имало големи сили и периферия, която е трябвало да се подчинява".