Колко? 30, 50 или дори 100 лева! Това е - партиите не обичат твърде много да дават, така че "келепирът" от продажбата на гласове лесно се изяжда и изпива. И все пак има и начин да спечелим съвсем честно и законно пари от изборите.

Букмейкърът "Евробет" е пуснал много дълъг списък от възможни залагания за изборите в неделя. Срокът, в който се приемат прогнози, ще изтече точно в 23,59 ч. в събота. Дотогава можете да се опитате да се направите на един същински Кольо Колев, Кънчо Стойчев или Мира Янова.

Ако мислите, че социолозите не са прави, ако смятате, че собствената ви статистика е много по-точна и ако сте готови да заложите пари, има някакъв шанс да спечелите. Но доколко е реален, е въпрос както на познания за тънките политически конфигурации, обществените настроения и купения вот, така и на чиста проба късмет. 

Както и да го гледаш, при залагането за победител на избор интрига няма. Коефициентът на ГЕРБ е 1,01. Това очначава, че трябва да заложите 100 лева, ако искате да получите 101. Смисълът от подобна операция липсва, но същото важи и за примамливата котировка от 1 към 100 за това, че "Атака" ще има най-много гласове в неделя.

Далеч по-интересно и вероятно по-изгодно би било да пробвате късмета си за това колко партии ще влязат в парламента. Според коефициентите на "Евробет" по този въпрос е почти равен шансът това да са 6 или 7 партии. Шест осигуряват 50% възвръщаемост на инвестицията, а 7 - 60%. Все пак трябва да имате едно наум. При лошо стечение на обстоятелствата партиите в Народното събрание могат да са повече, а при добро - има залог и за осем формации, което се допуска като възможност от някои социологически агенции. 

Все пак трябва да имате едно наум! Букмейкърите не винаги познават. В началото на юни месец прогнозите им бяха, че до края на 2014 г. избори в България няма да има. А в неделя ще пускаме бюлетини, нали така!

Букмейкърските котировки са категорични, че Бойко Борисов няма да може да управлява самостоятелно. Според "Евробет" най-вероятните сценарии са той да потърси коалиционна подкрепа от 1 или 2 партии.

Що се отнася до избирателната активност, хазартната компания оценява като еднакво възможни сценариите, при които гласуват между 50 и 55% от хората, между 55 и 60% и между 60 и 65%. Залог в тези граници осигурява печалба от 1 към 2.

Има и оферта да познаеш процентите на победителя. Според букмейкърите процентът на ГЕРБ ще бъде или в границите 30%-35% или 35%-40%.  Тези залози осигуряват доходност от 80% и 70% в случай, че се сбъднат.

Любопитен е и залогът за това каква ще е разликата между партията, спечелила най-много гласове и класираната на второ място. В случай, че прогнозирате, че тя ще е по-малко от 5 процента и това се окаже вярно, при залог от 100 лева ще получите 2000 лева на ръка. Подобна разлика обаче е слабо вероятна според политическите наблюдатели. Всъщност според букмейкъра най-вероятната разлика между ГЕРБ и БСП е между 16 и 18%. Тя е оценена с коефициент 1 към 4.