Иранският президент Хасан Рохани каза днес, че САЩ предлагали да отменят всички санкции срещу страната му в замяна на преговори, но Иран не приел заради "отровната атмосфера" в двустранните отношения, предаде Ройтерс.

В същото време американският прездинет Доналд Тръмп представи положението обратно: той отхвърлил предложение на иранското ръководство да свали санкциите, за да започне то преговори с Вашингтон, предаде ТАСС.

Завръщайки се у дома от сесия на Общото събрания на ООН в Ню Йорк, Рохани каза, че в там се е срещнал с американски представители по настояване на Великобритания, Германия и Франция.

“Обсъждахме какви санкции ще бъдат вдигнати и те (САЩ) казаха ясно: Ще вдигнем всички санкции", каза Рохани на официалния си уебсайт, цитиран от Ройтерс.

Иран е готов на преговори, но не в атмосфера на санкции и натиск, посочи иранският президент.

“Тази стъпка не беше направена по приемлив начин, което означава, че в атмосферата на санкции и при съществуването на санкции и на токсичната атмосфера на максимален натиск, дори да искаме да преговаряме с американците в рамките на 5+1 (петте световни сили и Иран), никой не може да предвиди какъв би бил крайният резултат от такива преговори”, каза той.

"Иран искаше аз да отменя въведените против тях санкции, за да бъде проведена среща. Аз, разбира се, казах "НЕ!", написа Тръмп в Туитър в отговор на Рохани.