Джихадистите от „Ислямска държава” екзекутираха 47-годишния британски хуманитарен работник Алън Хенинг. Той е бил отвлечен преди 10 месеца в Сирия. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън осъди жестокостта на ултракрайните ислямисти и обеща да изправи убийците му пред правосъдието. 

„Бруталното убийство на Хенинг, извършено от т.нар. Ислямска държава, показва какви варвари са тези терористи”, заяви Камерън. 

На разпространеното видео се вижда Хенинг, застанал на колене и облечен в оранжево затворническо облекло. Над него стои джихадист с маска и с боен нож в ръка. В края на филмчето бе показан и американецът Питър Кейсинг, също хуманитарен работник. Бе отправена заплаха, че той ще е следващата жертва. Хенинг е бивш таксиметров шофьор от Манчестър. И двамата мъже са работили като доброволци в Сирия. 

Белият дом потвърди, че терористичната групировка „Ислямска държава” е взела за заложник още един американец. Представителят на Службата за национална сигурност на САЩ Кейтлин Хейдън съобщи, че „не са налице никакви основания за съмнение в достоверността на видеото”, на което джихадист с маска заплашва, че ще екзекутира Кейсиг. 

„Ние ще продължим да използваме всички средства, с които разполагаме, за да освободим Питър и да го върнем у дома”, заяви Хейдън. 

 Американският президент Барак Обама осъди „бруталната” екзекуция на британския заложник Алън Хенинг. Той заяви, че САЩ ще изправи виновниците на подсъдимата скамейка. „Заставайки заедно с широката коалиция от съюзници и партньори, ние ще продължим да предприемаме решителни действия, за да унищожим „Ислямска държава”, подчерта Обама.

Британецът е четвъртият западен гражданин, обезглавен хладнокръвно от джихадист пред камера. Джеймс Фоли и Стивън Сотлов - американци, бяха убити преди месец-два, а англичанинът Дейвид Хайнес през септември миналата година. Жертва на ислямски терористи стана и френски турист, обезглавен в Алжир от групировка, близка до Ал Кайда.

Обама обяви война на главорезите от т.н. Ислямска държава. Коалиция от над 40 държави сипе почти ежедневно бомби по позиции на джихадистите в Ирак и Сирия, но засега успехите са малки. Бяха разрушени командни центрове в столицата на терора Рака, както и ракетни установки. Последната държава, която вчера се присъедини към ударите по радикалните ислямисти е Австралия.

През последните дни, въпреки действията на Щатите, джихадистите обградиха кюрдския град Кобани, който е много близо до турската граница. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара няма да допусне превземането на града от терористите. Сега големият въпрос е дали президентът Реджеп Ердоган ще нареди на аскера да атакува "Ислямска държава" на територията на Сирия.