СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Години наред германската тайна служба БНД (външното разузнаване) е следяло немски граждани по интернет от координиращия връзките по мрежата пункт във Франкфурт на Майн и е подавало дори защитена информация на САЩ. Това става ясно от секретни документи относно операция “Eikonal”, разкрива “Зюддойче цайтунг”.

Изданието се позовава на собствено журналистическо разследване, проведено съвместно с обществената телевизия. Секретната информация е била предоставена от федералното правителство на парламентарната комисия, разследваща сътрудничеството между БНД и тайната служба на САЩ НСА.

Това показвал анализ на секретни документи за периода 2004 – 2008 г. От тях ставало ясно, че НСА е настоявала да има достъп до необработени данни от компютърни комуникации между граждани, събирани във Франкфурт. Точно там е германската “гара разпределителна” на връзките в глобалната мрежа.

Спазвайки конституцията, е имало договореност с янките немската страна да филтрира защитена информация на германските граждани, преди да я подаде на НСА. За целта от БНД са конструирали филтър под наименованието DAFIS, но той още от самото начало е бил крайно ненадежден.

От анализ на операция “Eikonal” ставало ясно, че не е било възможно да бъде извършвано “абсолютно и безпогрешно селектиране на комуникации между германски и чужди граждани”. Наред с това от БНД забелязали, че в рамките на операцията щатската спеслужба се опитвала да шпионира крупни фирми, като EADS – най-мощният европейски консорциум за въздухоплаване и космически изследвания със 144 000 служители и работници и годишен оборот от 60 милиарда евро.

“На НСА са били подавани огромно количество данни, за което досега не се знаеше. Сега всичко това трябва да изясни парламентарната следствена комисия”, отбелязва “Зюддойче цайтунг”. Изданието цитира и президента на Сдружението на германските адвокати Волфганг Евер: “Тук явно става дума за грубо погазване на граждански права от страна на германските служби. Засегнатите биха могли да подадат жалби до Конституционния съд.”

За разлика от България, във ФРГ всеки гражданин може да се обърне към Конституционния съд.

Сега германската парламентарна комисия, сформирана за разследване дейността на НСА на територията на ФРГ, ще трябва да изясни и дали съответната постоянна парламентарна комисия е била заблуждавана от БНД. Тази комисия, известна като G-10, дава разрешения за агентурна дейност. Засега се знае, че тя е одобрила следене от страна на БНД по интернет от Франкфурт, но не е давала разрешение данните да бъдат подавани на НСА и то години наред.

Според “Зюддойче цайтунг” нито G-10, нито комисията, разследваща дейността на НСА на територията на ФРГ, са знаели за операция “Eikonal”. Тя е била разрешена от тогавашния координатор на спецслужбите в канцлерството Франк-Валтер Щайнмайер, сега външен министър на Германия. Операцията е целяла гарантиране на вътрешната сигурност. 
“Още тогава от БНД са имали съмнения относно нарушаване на германското право”, заключава “Зюддойче цайтунг”.

Преди месеци американският шпионин Едуард Сноудън първи разкри, че външното разузнаване на Германия е давало информация на щатските тайни служби.