Григор Димитров ще започне участието си на турнира „Мастърс 1000” в Шанхай срещу Денис Истомин (Узбекистан). Това ще бъде първи техен двубой на ниво АТР, като до момента са се срещали веднъж, но на „Фючърс” през 2009-а - Истомин побеждава с 2:1 сета. През миналата година Димитров отпадна още на старта в Шанхай. 

При успех над узбека, Гришо ще заработи 45 точки за ранглистата и $27 435, а във втория кръг ще се изправи срещу победителя от мача между Жулиен Бенето (Франция) и Цзе Чжан (Китай).

Григор Димитров попадна в горната част на схемата, а първият поставен, който може да срещне, е Кей Нишикори (Япония). Евентуален дуел между двамата може да се случи в III кръг. Японецът се намира в страхотна форма, като достигна до финал на последните 3 турнира, в които участва, сред тях и Откритото първенство на САЩ.

В Шанхай на корта ще се завърне и Роджър Федерер, с когото Димитров може да премери сили на четвъртфинал. В тази част на схемата е и шампионът Новак Джокович, спрял Гришо на четвъртфинал в Пекин. През другата седмица Димитров и Джокович могат да се срещнат само на полуфинал.