"Русия вече не е развиваща се страна. Тя достатъчно израсна в икономическо отношение и подобри конкурентоспособността си в търговията". Оценката е на администрацията на Барак Обама, публикувана на сайта на Белия дом.

Зад комплимента обаче се крие отрязването на Москва от списъка с привилигировани държави в износа за САЩ, което ще лиши Кремъл от милиони долари. Досега Русия беше в група от около 100 държави от Африка, Близкия изток, Азия, Балканите и други изостанали краища на света. Всички те имат право да внасят в Щатите стоки, които не се обмитяват. Миналата година РФ е изнесла за САЩ 425 вида стоки на стойност 544 милиона долара.

Решението влезе в сила още на 3 октомври. И от този момент нататък руската продукция ще се внася в САЩ както от всички останали държави с развита икономика. Естествено много от фирмите вносителки ще се откажат от различни руски стоки, защото могат да ги намерят и в други държави, но без да плащат мито. 

Американските власти твърдят, че това няма нищо общо с наложените санкции срещу Москва заради агресивната й политика срещу Украйна и анексирането на Крим. Но на всички е ясно, че в дъното на решението е именно този факт.