СИМОНА РУСЕВА

Американката Дженифър Крамблет (36 г.) е на ръба на отчаянието. Тя обича детето си, но е нещастна - то не е това, което е желала, заявява жената пред камера на тв канала Ен Би Си.

Тя е бяла, а рожбата й – чернокожа. Разбрала го е едва при раждането преди две години. При това грешката съвсем не е нейна.
Крамблет е лесбийка и живее с партньорка в градче в щата Охайо. Тя непременно е искала да роди дете, но не можела да си представи дори да докосне мъж.

През септември 2011 г. отива в клиника за изкуствено оплождане. Там й показват снимки на мъже, дарили сперма. Младата жена избира номер 380. Мъжът е бял и истински красавец.

Оплождат я, но гинекологът прави грешка, става ясно след раждането. Вместо сперма от мъж с номер 380 е взета от този с номер 330. Той обаче се оказва чернокож.

За Дженефър рухва не само една мечта, срутва се целият свят. Тя живее в градчето Юниънтаун, жителите са едва 2800. Там няма нито един чернокож. Така още с раждането си момиченцето е обречено на изолация. Сега то е на две годинки, но никой в града не желае дори да подстриже гъстата му черна коса. Майката го води на фризьор в съседно селище, там има чернокожи и детето не прави впечатление.

Дженифър е продавачка в магазин и е на път да бъде уволнена. Заради детето й клиентите непрестанно намаляват.
Стигналата до отаяние жена се обръща към адвокат. Наскоро той е подал жалба срещу клиниката, където е била допусната фаталната грешка.

“Всеки ден Дженифър живее в страх и несигурност за бъдещето – своето и на детето. За съгражданите си майката вече е различна и не е добре дошла. В тази клиника са действали изключително безотговорно. Това не е като да си поръчаш пица и ако не ти харесва, да я хвърлиш. Тези хора трябва да си понесат отговорността. И по-важното – никога повече да не допускат такава фатална грешка”, изрича защитникът пред камера. Той уточнява, че искът е за 50 000 долара. Сумата е символчина, важното било да се бие камбаната, за да не се повтори трагедията на доверителката му.

Сълзи рукват по лицето на клетата майка:

“Те дори не ми се извиниха, изобщо не ги е грижа какво ми причиниха. Аз обичам детето си и точно затова страдам – то никога няма да бъде прието в Юниънтаун. Когато стане ученичка, в кое училище ще го запиша?

Говорителка на клиниката заявява пред камерата на Ен Би Си: “Не мога да кажа нищо друго, освен, че момиченцето е много красиво.”