Две осъдителни присъди са наложени за нарушения против избирателните права на гражданите, съобщиха от Прокуратурата на Република България. Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия). Районният съд на град Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на 62-годишна жена от Плевен по чл. 167, ал. 2 от НК (склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия). Районният съд на град Плевен е постановил 1-годишна пробация за извършителя.

До присъдите се стигнало след полицейска акция, проведена на 2 и 3 октомври на територията на цялата страна. При извършените процесуално-следствени действия са иззети списъци, тетрадки, флашки с имена на хора, телефонни номера и адреси. В хода на проведените разпити пред съдия и оперативно-издирвателните действия са установени 930 лица, за които са събрани данни, че са получили парични суми за упражняване правото си на глас, като са им съставени над 930 предупредителни протокола по Закона за МВР.

От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, като две от тях - бързи. По апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София - 19, Пловдив – 8, Варна - 4, Бургас - 9, Велико Търново - 13.

Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.