Любимо занимание на всички около новородено бебе е да дават мнение на кого прилича то. „Взел е носа на майка си“, „Одрала е кожата на баща си“, „Има по нещо и от двамата“ и т.н. Чували сте подобни коментари. Понякога обаче детето не прилича на никого от родителите си. А загрижена приятелка прошепва на майката: „Копие е на оня психопат, с когото излизаше преди време.“ И сякаш има нещо вярно в твърдението й. По-страшно от „Пришълеца“, нали?

Идеята, че физическите черти на предишен сексуален партньор могат да се предадат на бъдещото дете е формулирана още от Аристотел. Има си и име – телегония.  Това е и причината, породи която на кралете било забранено да сключват брак с разведени жени. Разбира се, гетениката отрича телегонията като предразсъдък, който не се базира на научна основа.

Резултатите от ново изследване обаче поставят под въпрос тази увереност. Според тях все пак е възможно децата да приличат на предишен сексуален партньор на майката, пише „Гардиън“.

Учените от Университета на Нов Южен Уелс доказват, че този принцип действа поне що се отнася до плодовите мушици. Размерът на малкото се определя от размера на първия мъжки, с когото е била женската, а не от този, който създава поколението. За първи път телегонията е потвърдена за животните, твърди изданието.

Обяснението на учените е, че молекулите на семето на първия мъжки се абсорбират в незрелите яйца на женската и там оказват влияние върху бъдещото поколение.

„Тъкмо, когато сме решили, че сме сложили нещата по места, природата ни отправя предизвикателство и ние отново трябва да учим“, казва водещият автор на изследването д-р Анджела Крийн.

„Знаем, че чертите, които се проявяват в семейството не са повлияни единствено от гените, които се предават от родители на деца“

„Има и много негенетични механизми, които правят възможно фактори от обкръщаващата среда да влияят върху характеристиките на детето“. „Нашите открития слагат проблема на друго ниво – те показват, че мъжкият може да предаде някои от своите черти на поколение, направено от друг мъжки“, обяснява д-р Крийн.

Все пак тя уточнява, че засега не е ясно дали това се отнася до други животински видове.

Телегонията е особено популярна през Средновековието чак до 19 век. В гръцката митология има много герои с двама бащи – да си спомним само Тезей, роден от бог и от смъртен. (Посейдон и Егей). Отчасти и заради това през 14 век е имало такава съпротива срещу  брака на Едуард, Черния Принц и наследник на престола на Едуард Трети  с Джоан, която била омъжена преди това.

Изследването

За да видят дали телегонията е възможна, научният екип отглежда едри и дребни плодови мушици като ги хранят различно. След това събират незрялата женска с едър или дребен мъжки екземпляр.

След като женските съзряват – процедурата се повтаря или с едър, или с дребен мъжки. След това се изучава поколението им.  Тези женски, чийто първи партньор е бил едър мъжки екземпляр продължават да произвеждат едро поколение дори и когато са оплождани от  дребен мъжки.

Все пак експертите отбелязват, че е рано да се твърди дали подобен ефект може да се възпроизведе при човека.

„Според мен е невъзможно да се каже дали това се отнася до човека без по-нататъшни изследвания при по-близки до хората същества като мишките“, казва Джон Парингтън,  преподавател по клетъчна и молекулярна фармакология в Оксфорд.

„Със сигурност подобно твърдение би се смятало за невъзможно, защото се смяташе, че само чрез спермата се пренася в следващото поколение ДНК-информация“.

„Вече съществуват обаче доказателства, че т.нар. епигенетични промени могат да се предават едно или две поколения и те могат да бъдат повлияни от начин на хранене и други различия в начина на живот“, обяснява той. И добавя:“С подобни открития неща, които преди смятахме за невъзможни  се оказва, че не са толкова фантастични, но в случая с телегонията са нужни още изследвания при по-близки до нас животни като мишките преди да започнем да разсъждаваме дали този феномен има отношение към човешките същества“.

Неяснотите са много. Но може да се позамислим.