Има риск някои секционни избирателни комисии (СИК) в Кърджали да не отворят навреме заради масовата подмяна на членовете им, показа репортаж на Би Ти Ви. От Районната избирателна комисия (РИК) дори не могат да хванат точната бройка на отказалите се. Въпреки че явлението не е ново за региона, председателят на комисията вече има своите притеснения:

"Средно на ден, с решение, което взимаме в РИК, подменяме около 150 души. Аз се притеснявам от организационната част, евентуално някои от членовете на СИК да не се явят утре и да не може да бъде открита някоя от секционните избирателни комисии", призна председателят на РИК-Кърджали Беркант Барзат.

След вчерашното нашествие на автобуси по случай Байрама, в събота притокът на хора продължава, но този път масовият транспорт са леките коли, съобщава Би Ти Ви.

Местните се връщат по родните си места за празника и е логично в неделя да гласуват, преди да отпътуват обратно за Турция. Дали това ще доведе до по-висока активност в Кърджали, ще стане ясно след броени часове.

В района, където избирателните списъци набъбнаха с няколко десетки автобуса хора, местните не виждат нищо нередно. Въпреки че при пристигането си у нас много от пътниците дадоха да се разбере, че очакват някой да им върне парите за билета, в Подкова, където са паркирани десетки коли с турска регистрация, са категорични, че пътните са си за сметка на хората.

„Те не са бедни хора толкова, за 20 лв. Примерно, един билет струва 30 лева. От Бурса, от Истанбул до тука струва отиване и връщане 50 лв. - пари ли са? За тях не са пари. За нас са пари”, коментира пред Би Ти Ви Мехмед Али.