Дилма Русеф (66 г.) най-вероятно ще бъде преизбрана за президент на Бразилия на втори тур.

Това сочат последните проучвания, цитирани от Ройтерс.

Днес жителите на петата по територия и население страна в света избират президент, национални и щатски конгресмени, сенатори и щатски губернатори.

Дъщерята на габровския преселник Петър Русев води с 40,6 на сто, сочат последните проучвания. Тя е кандидат на управляващата Трудова партия.

Втори в последния момент изскочи социалдемократът Аесиу Невес (54 г.). Според допитванията той ще вземе 24% от гласовете. Социалдемократите са най-малко вляво стоящата от центъра голяма партия в Бразилия. Тя дори е смятана за консервативна.

И Аесиу Невес приключи своята кампания в родния Белу Оризонте.

Трета е еколожката Марина Силва (56 г.), кандидат на Социалистическата партия. До вчера тя заемаше второто място в анкетите.

Почти сигурно е, че никой няма да събере необходимите 50 на сто плюс 1 гласа на първия тур. Държавният глава ще бъде избран на втория тур, насрочен за 26 октомври - последната неделя на месеца. И там проучванията сочат преизбиране на президентката с български корени.

Любопитното е, че и Дилма Русеф, и Аесиу Невес са родени в Белу Оризонте, третия по големина град в Бразилия след Сао Паулу и Рио де Жанейро.