Партията на рускоезичното малцинство в Латвия печели най-много гласове на парламентарните избори на 4 октомври, но управляващата тройна десноцентристка коалиция ще остане на власт, предаде АФП.

След преброяване на бюлетините в 1000 от общо 1054 секции социалдемократическата партия "Съгласие" на рускоезичното население получава 23 на сто от гласовете. Тя ще има 25 депутати в 100-членния Сейм в Рига.

Десноцентристите от "Единство" на премиерката Лаймдота Страуюма - най-голямата партия от управляващата коалиция, е втора с 21 процента. Тя праща 23-ма души в парламента.

Нейните партньори от Съюз на зелените и селяните, и Националното обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ", са спечелили съответно 21 и 17 места в Сейма.

Това означава, че управлявалата досега коалиция ще има стабилно мнозинство от 61 депутати и ще запази своята власт. Лаймдота Страуюма почти сигурно ще остане премиер.

Тези официални резултати опровергават първите проучвания, огласени след приключването на вота късно на 4 октомври. Според тях печелеше "Единство", а "Съгласие" бе на второ място.

Лидерът на "Съгласие" е кметът на Рига Нилс Ушаковс, който е етнически руснак.

Рижкият кмет Нилс Ушаковс няма да може да стане латвийски премиер.

Изборите в Латвия бяха проведени на фона на кризата в Украйна, където руската военна намеса не спира. Анализатори смятат, че Москва ще се опита да провокира безредици и в Латвия, където процентът на рускоезичните е 23 на сто. В Украйна руснаците са едва 17 процента.

В Латвия обаче руска военна намеса би била по-трудна, тъй като прибалтийската република е член на НАТО. А при нападение срещу страна от пакта се задейства Член 5, според който това е атака срещу целия алианс.