Ако в парламента влязат голям брой партии - 7 или 8 - това може да предзвика проблеми в разпределението на депутатските мандати по райони. Това стана ясно от думите на математика Александър Петров пред Клуб Z, който е бивш дългогодишен член на ЦИК. Той обясни, че гласовете от чужбина носят мандати, които трябва да бъдат получени някъде в България.

Подобен проблем се получи и през 2013 г., когато в парламента влязоха само 4 партии. Тогава заради гласовете от Турция ДПС взе мандати в София, въпреки че имаше пренебрежимо малко гласове в четирите столични избирателни района. 

Петров обясни, че като цяло има промени в системата, която определя коя партия в кои райони взема мандати. Сега тя в по-голяма степен отчита представянето на партиите във всеки МИР.

Въпросът за начина на разпределението на мандатите по региони стана особено актуален през 2005 г. Тогава в парламента влязоха 7 партии, което предизвика огромни проблеми за това коя партия в кои райони ще получи мандати. БСП спечели гласове в големите градове, но получи мандати в провинцията.

В 23-и МИР-София червените имаха гласове за 5 мандата, но взеха само 2. ДСБ  бе трета сила в столицата според подадените гласове, но според получените мандати бе първа. 13 от всичките 17 мандата на партията бяха от Пловдив и София. Изкривяването на системата доведе и до това левите да нямат депутат от Кърджали, въпреки че имаха гласове за мандат и половина.

Първата политическа сила в Пловдив НДСВ получи само два мандата при спечелени 26,16% от гласовете. "Коалиция за България", която бе втора на 0,34%, остана с един депутат. Следващите в класацията ОДС с 12,16% и ДСБ с 8,58% обаче взеха по два мандата.

В Бургас социалистите спечелиха 56 050 гласа, което означаваше 4 пълни мандата плюс известен излишък за 5-и. Според изчисленията обаче левите получиха само 3 мандата.