Италианската банка "УниКредит" планира да въведе отрицателна лихва върху депозитите над 100 000 евро. Най-голямата по активи банкова институция в Европа се опитва да се справи с наложения от Европейската централна банка допълнително понижен основен лихвен процент. Така, на практика, банката ще таксува всеки, който е решил да остави парите си на съхранение в нея. 

"Всякакви отрицателни лихви ще бъдат предавани на клиенти с депозити над 100 000 евро", е потвърдил пред френския новинарски канал "BFM" главният изпълнителен директор Жан Пиер Мъстиер, цитиран от "Файненшъл Таймс". 

Това е поредната банка, която се опитва да защити рентабилността си в продължителен период на свръх разхлабена парична политика от страна на ЕЦБ. Миналия месец централната банка в еврозоната намали основния си лихвен процент по депозитите от минус 0,4% до 0,5 на сто. 

Някои банкови институции в еврозоната и някои в Швейцария вече казаха, че прехвърлят отрицателни лихви на някои клиенти, включително гигантът "Ю Би Ес", който планира да "таксува" клиенти с над 500 000 евро на влог. Що се отнася до корпоративни клиенти, мярката отдавна е в сила за повечето големи институции.

Въпреки негативната тенденция, от "Уникредит" смятат да компенсират своите клиенти като им дадат възможност да инвестират на паричните пазари, използвайки фонд на банката. За действията си клиентите няма да се налага да заплащат комисионни.

Според главния изпълнителен директор новите мерки ще влязат в сила в началото на следващата година. Важно уточнение е, че правилата ще важат само за държави, които са членки на еврозоната. Следователно българските клиенти на банката няма да бъдат засегнати. 

Отрицателните лихвени проценти бяха въведени за първи път в Еврозоната през юни 2014 г., в опит да се стимулира икономиката чрез принуждаване на банките да дават повече заеми, а не да държат парите. 

Реалният ефект обаче беше просто намаляване на нетните печалби на европейските банки, които освен това трябва да държат общо 1,9 трилиона евро в буфери, изпълнявайки новите регулации след световната финансова криза.