Масово в секциите в Турция се говори само и единствено на турски език. Това каза пред Клуб Z Георги Балчев от движението "БГ патриот". Той е наблюдател на вота в южната ни съседка в Чорлу, но има информация и за Одрин

Балчев разказа, че ако човек не знае турски няма как да разбере дали членовете на секционната комисия обясняват на избирателите как се гласува или директно ги агитират за кого да гласуват. В изборните помещения влизали и външни лица, които също изнасяли дълги речи на турски. Балчев каза, че за всичко това ще бъде сезирана ЦИК.

"Можем да наложим санкция само ако се установи, че е имало политическа агитация". Това коментира пред Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев. Ако се установи, че в секциите в Турция има агитация ще има санкции по две линии - заради агитация в изборния ден и заради агитация на чужд език.

Балчев каза още, че декларациите, които всеки трябва да попълни, че не е гласувал и няма да гласува на друго място, са били предварително подготвени от активисти. Според него не е ясно от къде те имат предваритлено личните данни на избирателите. 

Както вече Клуб Z писа активността в Турция е изключително висока и пред секциите там се вият огромни опашки.