СТЕФАН МИЛАНОВ

Байрямън мубарек олсун! Така се поздравяват на днешния ден в една от най-турските общини в Кърджалийска област - Черноочене. Откакто анализаторите прогнозираха, че новото "избухване" на ДПС ще е на другия край на България - в Северозапада, надали тук е имало по-спокойни избори.

"На всичкото отгоре заради обявения национален траур от петък дори не е имало забавна програма на сцената", казва ни Байрям Мустафа, кметът на малкото населено място (Айдън Осман е кмет на цялата община Черноочене .б.р.). 1800 избиратели от общинския център - лелки с шамии и усмихнати дядовци, първо целуват ръка и си опират челото до по-възрастните, а после отиват да гласуват под строй... Ясно за кого.

Тук купуване на гласове няма, защото няма смисъл, хората чакат да видят родните си от Турция, които са буквално единични семейства с леки коли.

"Дано си подадат ръка да направят едно хубаво правителство, за да вървим напред. Ама ако кажат пак избори...", размишлява Байрям Мустафа.

В селото може да се познае, че има "извънредни" събития само по това, че всички дюкяни - и железарии и "левчета" са отворени. Зер по-богатите роднини от Турция са тук, могат да направят алъш-вериш.

Очаквайте повече по темата в следващия брой на сп. Клуб Z!