БСП претърпя тежка загуба на тези избори, заяви говорителят на партията Атанас Мерджанов. 

Резултатът на БСП е е нисък, разочароващ и под потенциала на партията. Това заяви пред Нова тв Жельо Бойчев, който бе водач на листата на левицата в 23-и МИР в София. Според него червените заявки са били за по-добро представяне от получените от партията около 16% според социолозите. 

“Надявахме се, че това, което започнахме през последната една година ще бъде разбрано и ще получим доверието на избирателите”, каза още Бойчев. И добави: “За мен този вот показва, че плащаме цената на управлението през последната година и два месеца, за редица компромиси, за начина, по който беше направено това управление”.

Попитан дали при такъв резултат е възможна коалиция с ГЕРБ Бойчев отговори:

“БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ и не е възможна коалиция, българският народ отреди на партията ни ролята на опозиция.”

Според Корнелия Нинова в БСП нямали достатъчно време за вътрешнопартийни промени. Сигурно има и други причини освен малкото време, което имаше Михаил Миков като лидер. Категорично това не е краят на БСП, каза Нинова. Тя потвърди, че левицата остава "смислена" опозиция и няма да прави коалиция с ГЕРБ.

Според нея е тревожна ниската активност, както и това, че парламентът ще е разпокъсан, защото явно хората не одобряват като цяло политическата система. Извън програмите и платформите политиците трябвало да помислят за това, че всички - червени и сини, народът ги отрича, доблави тя пред Нова тв. БСП се стягала, за да преодолява проблемите, но признава резултатите от изборите. 

ГЕРБ са първи, ние загубихме, не го оспорваме, от нас зависи как ще излезем от тази ситуация, завърши тя.