Ние имахме очакване за подобен резултат, и вярвам, че всички имахме съзнание, че можем и доста повече.

Това заяви в първата си изява след края на изборния ден лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той беше категоричен, че за дясно мнозинство в парламента не може да се говори, докато не станат ясни резултатите от вота в чужбина. 

"Ние взехме 2 пъти това което ни отреждаха социолозите. ГЕБР взе доста по-малко (от прогнозите). Ако някой не си е свършил работата да има дясно мнозинство, това не е Реформаторският блок. А ние надскочихме себе си за възможностите си в тази кампания. Те бяха много скромни – и организационни, и финансови. В следващата кампания ще бъдат двойно и тройно. Нека да видим кой колко ще си свърши работата и нека всички да се надяваме гласовете от чужбина да дадат дясно мнозинство. Телефонът на Борисов, като дойде мандатът до нас, ще го вдигна", каза още лидерът на ДСБ.

След края на изборния ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви, че не вижда към който от РБ да се обърне ако става въпрос за преговори, защото те нямат лидер. Той определи условията на РБ за евентуална коалиция като "задкулисие". Председателката на  "Движение България на гражданите" Меглена Кунева коментира, че липсата на лидер на блока не е непременно лошо нещо. Тя посочи като пример за добра практика Европейския съюз, и изтъкна като силни негови страни ротационното председателство и добрата координация между лидерите на отделните държави. Кунева направи сравнение между политиката на ЕС и тази на блока. 

"Ако така погледнете на блока, няма да се объркате", допълни тя. 

Лидерката на ДБГ посочи още, че избраният председател на щаба на РБ Божидар Лукарски, е направил чудесна предизборна кампания, и е координирал всички. Според нея  Реформаторите са се справили на парламентарните избири, защото са поддържали разнообразието.

На въпроса "С кого да разговаря Бойко Борисов, ако реши да се обърне към Реформаторския блок?", тя заяви: 

"В България тепърва ще оценим колко е хубаво всеки да запази физиономията си и колко е хубаво всички да можем заедно да направим нещо. При нас няма толкова силно его, което очевидно пречи на българската политика. Ако някой иска да говори с който и да било от лидерите на блока, може да го направи, но ако става въпрос за преговори, преговаряме заедно."

Водачът в 23-ти МИР и лидер на СДС Божидар Лукарски също застана зад изказването, че ако реформаторите преговарят с Бойко Борисов, ще го направят всички заедно.  

"Вярно е, че г-н Борисов е победителят в тези избори, в него е топката. Да, но както той каза, че му имаме телефоните, и той ни има телефоните", каза още той.

Лукарски подчерта, че Реформаторският блок ще приеме единствено коалиция дясно-център. Той допълни, че на пръв поглед стабилното правителство изглежда невъзможно, но трябва да се изчакат резултатите от чужбина. По думите му те ще вдигнат цялостния резултат на блока.