Пациентските организации подкерпят новия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова. Това се казва в становище, изпратено до медиите, на организациите „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечносъдови заболявания. От сдруженията отбелязват, че поводът за изпращането на документа е създалото се напрежение от някои публикации относно работата на ИАЛ. 

„Доц. Стоименова е качествен експерт, професионалист с висок морал и принципен човек. Приемаме нейните управленски решения с доверие в името на качеството на работата на агенцията и в защита правата на пациентите“, се казва в писмото.

Организациите посочват, че преди Стоименова да поеме управлението на ИАЛ преди два месеца, в тази сфера "цареше безхаберие и безотговорност от страна на Министерство на здравеопазването". Стоименова замени на поста директор на агенцията доц. Кирил Ненов, който оглави ИАЛ през ноември 2013 г, който нямаше подкрепата на пациенсткия сектор.

През миналата седмица от съвместно отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични фирми и Българската генерична фармацевтична асоциация, стана ясно, че и фармацевтичният бранш подкрепя  действията на Стоименнова. 

"Като представителни организации на участници в лекарственото снабдяване у нас, бихме искали да изразим задоволството си от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата в последните 100 дни след назначаването на новото ръководство в средата на м. юли тази година", се казва в писмото до служебния здравен министър Мирослав Ненков.

Пациентите припомнят и проблемите със забавената регистрация на лекарствата. Подадени са редица сигнали, но въпросът е в застой. Като основна причина те посочват липсата на изпълнителен директор на ИАЛ по вина на Министерството на здравеопазването. Поради липсата на изпълняващ длъжността, през януари миналта година с решение на Министерски съвет беше въведена позицията "заместник-изпълнителен директор", за да може друг служител да поеме управлението до избиране на ръководител.

"Проблемите с регистрацията предизвикаха забавянето на осигуряването на жизненоважни медикаменти за пациентите и техните близки бяха принудени да търсят такива от чужбина, докато те бяха в болничните заведения, което забавяше тяхното лечение и застрашаваше живота им", заявяват организациите.

Според фармацевтичния сектор Агенцията по лекарствата бързо е преодоляла голяма част от натрупаните през последните години проблеми и вече провежда последователна и ефективна дейност, "която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване".

В началото на месеца доц. Стоименова обяви, че е сезирала прокуратурата да бъдат разследвани практиките на работа в Агенцията през последната година. Тя подчерта, че има съмнения за сериозни нарушения в работата на дирекция "Контрол на лекарствените продукти" в ИАЛ. Проверки на здравното министерство сочат, че много от служителите в тази дирекция са назначавани в нарушение на Закона за държавния служител и не отговарят на изискванията. Според Стоименова, Агенцията е сключвала "странни договори с няколко изпълнители".