За протестите в Ливан срещу корупцията, лошото управление и сриващата се икономика научи цял свят, но видео, което продължава около минута, даде друг нюанс на слуващото се.

На него се вижда как демонстрантите пеят супер популярната и много натрапчива песничка Baby Shark... ("Бейби Шарк"), за да успокоят малко дете.

Елиан Джабур шофирала към Баабда, район в южните части на Бейрут, когато колата ѝ попаднала в задръстване заради протестите и била заобиколена от викащи мъже.

"Казах им - с мен е 15-месечният ми син Робин, не крещете твърде силно", разказва тя пред Си Ен Ен за неочакваната среща. 

Тогава протестиращите започнали да пеят Baby Shark.

"Стана спонтанно", каза Джабур. -"Той харесва песента. Слуша я вкъщи и се смее".

Видеото бързо се разпространи в Ливан. Всичко станало толкова бързо, казва Джабур, че съпругът ѝ видял клипчето още преди тя да може да му разкаже за случилото се.

Многохилядните протести в Ливан започнаха в четвъртък, след като ливанското правителство обяви нови данъци, в това число и 20-центова дневна такса за разговорите през WhatsApp. Но гневът на демонстрантите далеч не е свързан само с приложението. Те поискаха оставката на правителството и въобще заплашиха властта в Ливан, която функционира в преплетени връзки на политически и бизнес елит, като често става дума за едни и същи хора. Бързо растящият дълг спря икономическото развитие на страната и доведе до рязко обедняване на населението.

"Децата в Ливан имат право на по-добро бъдеще. Робин ще види видеото, като порасне, и ще знае, че ливанците са се борили за него", казва Джабур.