"Цветановград ли е Велико Търново? Управлява ли се град с "един телефонен разговор до премиера"? Защо при всеки дъжд улиците се превръщат в реки и има ли и в старата столица тема "ремонт на ремонта", както в София? 

Това бяха част от темите на дебата между основните кандидати за кмет на Велико Търново, проведен тази сутрин в ефира на бТВ. В спора влязоха досегашният кмет и кандидат за нов мандат Даниел Панов от ГЕРБ, Весела Лечева от БСП за България, депутатът и претендент - Милен Михов от ВМРО и кандидатът на "Демократична България" Калоян Янков. 

Ето какво каза всеки от тях във встъпителните си думи:

Даниел Панов:

„Най-важното, заради което се кандидатирам за кмет, е това, че Велико Търново като старопрестолен град и град с величие е дал много на мен, на моите деца и всичко онова, което съм започнал. Имам ясна представа и планове за следващите години и осигурено финансиране, с което можем да го развиваме, и най-важното – доверието се изгражда. Аз смятам, че доверието, което имам от моите съграждани за тези осем години като кмет на общината, действително е важно, за да продължим напред с новата визия на Велико Търново”.

Весела Лечева:

„Нашият град има славно минало, съграден с ума и мъдростта на нашите предци. Днес хората имат нужда да вдигнем техния дух и тяхното самочувствие. От това има нужда града днес, когато виждаме, че дори в новите квартали не можеш да се разходиш, камо ли да поразходиш своите деца, майките с количките, хората с увреждания. Днес, в 21 век, все още си говорим за тротоари и плочки, говорим за саниране. Градът има нужда от нови перспективи, ново стратегическо управление, нова стратегическа визия, икономически перспективи – да възвърнем самочувствието, духа и увереността на хората”.

Милен Михов:

„Да те изберат великотърновци – хора с високи стандарти в политиката, културата, честността, е голямо признание. Да бъдеш кмет на столицата на всички българи, е нещо много важно. Аз имам волята, желанието, уменията, познанията да управлявам и силен екип, който стои зад мен”.

Калоян Янков:

„Първото нещо, от което градът има нужда, е нова енергия, нова визия, смело управление, което да отключи потенциала на града, защото той в момента не се използва. Смятам, че Велико Търново има голямо бъдеще при добро управление”.

Последва първият въпрос - към кмет Панов - а именно защо опонентите му наричат Търново "Цветановград" - на името на бившия вече зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който години наред бе избиран за депутат от района.

Панов отвърна: 

"Те имат своето право да наричат града, както решат, но модела, който аз управлявам, се казва "Панов" и е свързан с премиера Бойко Борисов". 

"Г-н Цветанов е бил народен представител от Велико Търново и това, което е направил, е да се развива градът в посоката, която вървим, но управлението винаги е било на кмета на общината."

И отрече Цветанов да продължава да има влияние. Лечева на свой ред веднага поиска пример за голям проект, завършен в двата мандата на Панов. Веднага получи и отговор: 

Летният театър, който не бил ремонтиран 38 години. И спортното училище, в което се учели 300 деца в 9 вида спорт.

- Училище, което няма спортни терени, няма зали, няма условия за спорт. 8 години тези деца чакат един терен..., контрира веднага кандидатката на социалистите.

- Само ми кажете като председател на агенцията по спорта какво направихте за 4 години..., върна топката Панов (Лечева бе председател на Държавната агенция по младежта и спорта през 2005 г. в кабинета "Станишев", след това при ГЕРБ агенцията стана министерство - б.р.)

- 100 000 лв. бяха отпуснати, посочи Лечева.

Размяната на реплики премина в това кой от двамата опоненти е имал възможност "да решава проблемите на града" с едно телефонно обаждане до премиера - Бойко Борисов или Сергей Станищев - според случая. Разговорът беше в стил: "Вие защо не се обадихте" - "Не, вие защо не се обадихте..."

Намеси се Милен Михов от ВМРО:

"Хората на Търново избират свой кмет, а не пълномощник на министър-председателя. Кметът трябва да може да работи с всеки премиер, а не да говори как с телефонни обаждания към правителството се решавали проблеми", прекъсна "управленския" разговор на опонентите си той и ги предупреди, че това с телефоните не е нещо, с което следва някой да се хвали, напротив.

Калоян Янков от "Демократична България" пък обясни, че в Търново се управлява чрез обръч от фирми, които са фокусирани само върху усвояване на пари - от бюджета, от европрограми, но ако той самият стане кмет, ще прекъсне тези практики и в резултат ще се "отвори още един бюджет, който ще отива за улици, училища..."

Последва репортаж за това как при всеки по-голям дъжд в града улиците се превръщат в реки - включително и на места, където са правени ремонти съвсем скоро. Изникна темата, която е актуална и в София - "ремонт на ремонта". 

Панов обясни, че наистина има проблеми в определени участъци, затова има готов проект, по който ще бъде започната работа, свързан с канализационната и отводнителна система на града - по бул. "България". Процесът бил постоянно в действие.

"Този проблем е една от емблемите на управлението на Даниел Панов - той е доктор по бедствия и аварии, но не може да реши проблемите, това е начинът, по който се усвояват пари", заяви Янков. 

Камен Михов пък обяви кои точно две шахти трябва да бъдат изчистени, за да се започне решаване на проблема "още в 12 ч на първия ден", ако той бъде избран за кмет. 

Последва темата за крайните квартали, където хората се оплакват от дупки по улиците... или дори липса на настилка.  И отново - некачествени ремонти. В случая в квартал "Варуша", където няма и транспорт, въпреки че такъв е бил обещан преди предишните избори.

38 улици в страта част на града са направени, 23 ремонта прдстоят, има и подписано споразумение за финансиране. Един електробус е планирано да ходи до "Варуша", когато е готов новият транпростен план, обясни Панов.

Лечева получи въпрос за чистотата, но отговори как тя за един мандат ще се справи с тротоарите, с оргаизацията на движението, паркирането, трафика. 

Михов заяви, че един от най-големите проблеми на общината е начина на изпълнение и контрол на обществените поръчки. 

Янков пък говори за "провал в опазването на културното наследство" на Търново, за което общината не се грижи. И припомни, че в града има с 30% по-малко паметници на културата в сравнение със София, но столицата е 20 пъти по-голяма. По думите му общината се оправдава за липсата на грижа за тези паметници с това, че нямало еврофинансиране, а и собствеността била на много хора, нямало и опис.

"1500 са паметниците на културата, от тях 450 - с паспортизации. 250 са предписанията, част от сградите - частна собственост - се ремонтират", отвърна Панов.

"Не е вярно... защо падат по 10 сгради годишно", отвърна Янков.

Камен Михов пък напомни, че устройственият план на града е от 50-те години на миналия век и оттам започват голяма част от проблемите. 

Панов получи въпрос от граждани кога ще си направи приемен ден. Той отвърна, че дори мобилният му номер е в сайта на общината и е всеки ден сред хората. 

Весела Лечева беше попитана дали ще напусне парламента, ако не спечели кметския вот, защото е водач и на листата за общински съветници. Тя отвърна, че въпросът бил лесен - щяла да спечели изборите.