Люис Хамилтън спечели Гран При на Мексико във Формула 1 и почти си гарантира шеста световна титла. Това може да се случи още в края на тази седмица в Остин, Тексас, стига британецът да не остане с 22 точки по-назад от своя съотборник в "Мерцедес" Валтери Ботас.

Финландецът е единственият пилот, който математически все още има шанс да настигне Хамилтън, ала това граничи само с абсурдна теория. До края на сезона остават три състезания.

Световният шампион отново показа голямата си класа. Той потегли трети, като пред него стартираха двете ферарита (Себастиан Фетел и Шарл Льоклер), а Макс Верстапен ("Ред Бул") бе четвърти. Той спечели квалификацията, но беше наказан от стюардите с три позиции, тъй като не намали скоростта при жълти флагове заради инцидент.

На старта Хамилтън тръгна по-добре от "черните кончета", но Фетел го затвори. Това позволи на Верстапен да атакува Люис и двамата се сблъскаха. Малко след това холандецът имаше контакт и с Ботас, спука гума, мина през бокса и излезе последен, което обрече шансовете му да се бори за призово класиране.

Нататък "Мерцедес" отново спечели с по-добра стратегия, като заложи на едно влизане в бокса за Хамилтън. То бе ранно и британецът дълго трябваше да води колоната с твърди гуми, но устоя с много балансирано и практически безгрешно управление на болида си. Риск, който отново бе възнаграден.

"Ферари" прецени грешно с двете смени на гуми, а и провали Шарл Льоклер, който остана четвърти. Зад Хамилтън се наредиха Фетел и Ботас.

Лидерът в шампионата е пред прага да стане единственият пилот в историята на Ф1 с шест титли и едва вторият с повече от пет - след рекордьора Михаел Шумахер, който има седем.