След повече от половин век на ляво управление централният италиански регион Умбрия гласува за регионално правителство, оглавявано от крайнодясната "Лига" на бившия вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, предава "Политико".

Донатела Тесей - кандидатът на "Лигата", подкрепена от крайнодесните "Братя за Италия" и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, спечели 57,5% от вота в неделя. Винченцо Бианкони, който бе подкрепен от двете партии, управляващи на национално ниво - Демократическата партия и "Движение 5 звезди", спечели малко над 37 процента.

"Пишем история тук тази вечер", каза в типичния си стил Матео Салвини пред репортери в неделя вечерта. 

Резултатът в Умбрия е голям удар за централното правителство на Джузепе Конте, чието формиране преди два месеца отстрани Лигата от власт. Изборите в района бяха първите, в които двама нови съюзници подкрепят един кандидат, и за първи път такова обвързване беше тествано чрез вот на избирателите. 

Въпреки че премирът Конте в петък заяви, че "това не е вот на доверие за моето правителство", катастрофалното поражение на управляващите партии със сигурност ще има големи последици за така или иначе нестабилната коалиция, коментира "Политико". 

В Умбрия има 700 000 избиратели и тя винаги е била смятана за една от крепостите на левицата в Италия. През последните 50 години там са управлявали комунисти, различни партии от левицата или от умерените социалисти, но никога и крайнодесни. 

Според повечето анализатори Салвини ще се опита да използва съкрушителната си победа, за да покаже, че все още има подкрепата на повечето италианци, въпреки че от лятото вече не е част от правителството и беше принуден да премине в опозиция. 

Дали това е така, ще се разбере на предстоящите през януари поредни регионални избори, този път в провинцията Емилия-Романя. Според местните коментатори те ще покажат дали коалицията между "5 звезди" и Демократическата партия има шанс да продължи мандата си. 

През лятото Салвини сам предизвика края на управляващата коалиция между своята формация и антисистемното "Движение 5 звезди", но се оказа изолиран от властта, след като досегашните му партньори постигнаха споразумение за коалиционно правителство с левоцентристката Демократическа партия.