Кабинетът "Близнашки" подготвя договарянето на нов заем от 500 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, предаде БГНЕС. Отпускането им щяло да стане възможно след подписване на "Финансово споразумение между България и банката за периода 2014 – 2020 година".

Парите трябвало да осигурят увеличаване на националния ресурс за съфинансиране на инфраструктурни проекти – магистрали и пътища, жп инфраструктура и изграждане на ВиК канализация. Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова предложи преди месец съфинансирането от българска страна на магистралите от 15% да бъде увеличено на 50%. За целта обаче е нужно взимането на допълнителни заеми, пише БГНЕС.

В процес на подготовка бил и Меморандум за сътрудничество между България и Европейската банка за възстановяване и развитие. Чрез финансовите инструменти на ЕБВР трябвало да се подпомогне развитието на конкурентноспособността на малкия и среден бизнес, енергетиката, както и изграждането на административен капацитет в местната власт по изпълнение на проекти с европейско финансиране.

Разработването на двата стратегически документа се извършва под контрола на вицепремиера по европейските фондове Илияна Цанова. Самото финализиране и подписване на двата документа вероятно ще бъде направено от следващото правителство, а след това те трябва да бъдат ратифицирани и от Народното събрание.