Четвъртият опит на Борис Джонсън за предсрочни избори може да се окаже успешен днес, след като лидерът на главната опозиционна Лейбъристка партия съобщи, че депутатите ѝ са готови да подкрепят предложение за ранен вот на консервативния премиер.

Снощи Джонсън не успя да събере необходимото квалифицирано мнозинство в Камарата на общините за законопроект за предсрочни избори по закон за парламентарните мандати. Днес той ще внесе нов законопроект от един ред със същата цел, който има шанс да получи подкрепа от либералдемократите и от шотландските националисти и се нуждае от обикновено мнозинство, за да бъде приет.

"Последователно съм казвал, че сме готови за избори и че подкрепата ни зависи от това "Брекзит без сделка" да бъде изключен", каза лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пред кабинета в сянка, цитиран от "Гардиън". "Сега чухме от ЕС, че отлагането на член 50 (от договора на ЕС за напускане на държава членка - б.р.) е било потвърдено, така че за идните три месеца нашето условие за изключване на [оттеглянето] без сделка вече е изпълнено."

"Сега ще открием най-амбициозната и радикална кампания за истинска промяна, която страната ни е виждала", добави той. 

 

 

Вчера Джонсън писа до ЕС, че приема отсрочка на "Брекзит" от 31 октомври т.г. до 31 януари 2020 г., на която 27-те държави членки се съгласиха. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск британският премиер, който оглавява правителството на малцинството, подчерта, че е поискал отлагането против волята си, защото парламентът го е принудил с така наречения закон "Бен". 

В писмото си той казва, че отлагането "е вредно за нашата демокрация и за отношенията между нас и европейските ни приятели" и моли държавите членки то да бъде последното.

По-късно днес депутатите одобриха без формално гласуване график за бързо разглеждане на законопроекта за предсрочните избори. Той предполага долната камара да приключи обсъждането му по-късно днес и да го предаде за дебат в горната. Те приеха и че могат да се внасят поправки към законопроекта, предаде Ройтерс. 

Другите две по-малки опозиционни партии в Камарата на общините - на либералдемократите и на шотландските националисти - бяха поискали по-рано избори на 9 декември, за разлика от Джонсън, който предлагаше те да бъдат на 12 декември.

Би Би Си цитира днес източници от Даунинг стрийт 10, че правителството е готово да приеме вотът да бъде на 11 декември, за да си осигури подкрепата на опозицията.

Джонсън се очаква да внесе законопроекта в парламента в 15:30 часа българско време, предаде Би Би Си. За да мине то, са необходими 50 на сто плюс един от гласовете на присъстващите. За разлика от гласуването по предишния проект обаче сега депутатите могат да внасят поправки. Лейбъристите обявиха, че възнамеряват възрастовият праг за правото на глас да бъде свален до 16 или 17 години.