Картина, на която руският президент Владимир Путин е изобразен като Херкулес, падна два пъти при откриването на специалната изложба за рожденния ден на лидера, предаде Нюзру.

Това съобщи в блога си в сайта "Живой журнал" фотографът Георгей Малец. Той прилага и снимка, на която се вижда как един от организаторите окачва рисунката на стената.

Днес Путин навърши 62 години. По този повод вчера в московския център "Червеният октомври" бе открита изложба с 12 картини. На тях руският президент е изобразен като Херкулес. На всяка рисунка Путин извършва един от 12-те подвига на героя от древногръцките митове.

Изобразен като Херкулес, Путин се сражава срещу Цербер. Змийските глави на митичното куче символизират ЕС, САЩ, Япония и Канада, наложили санкции срещу Русия.

Падналата картина се нарича "Укротяването на Еримантския глиган и битката с кентаврите". Според оргнизаторите на изложбата творбата символизира ликвидирането на олигархията от страна на президента. Твърде символично е, че падна точно тази картина, кометира авторът на снимката Георгий Малец.

Привърженици на Путин му направиха още един твърде необичаен подарък, продължава Нюзру. На фасадите на 7 къщи в 7 руски града по посока от запад на изток бе изписана думата "спасибо" ("благодаря"). Градовете са Калининград, Санкт Петербург, Севастопол, Москва, Новосибирск, Иркутск и Владивосток. Ето какво според членовете на младежкия образователен проект "Сила" символизират седемте букви:

С - сила

П - памет

А - Артика

С - суверенитет

И - история

Б - сигурност (руската дума е "безопасность" - б.р.)

О - олимпиада

Самият Путин отлетя още вчера за сибирската тайга. Според говорителя му Дмитрий Песков той си е взел отпуск за празника за първи път, откакто е президент на Русия.

Песков твърди че не знае дори с кого Путин е заминал за Далечния север. Той нямал представа и какво ще пие рожденикът на своя празник.

Единственото, което засега се знае, е, че Путин ще се намира на 300-400 километра от най-близкото населено място.