Масови ромски побоища избухнаха в деня след изборите. В Ихтиман, чиято махала е честа арена на конфликти, 27-годишен мъж почина в болница след масово сбиване край шивашкия цех. Друг е в тежко състояние, а 11 са задържани, съобщиха от полицията.

Сигналът в РПУ бил получен вчера около 14 ч., а дошлите на място патрули заварили само пострадалите от зверски бой между две фамилии. Четирима били откарани в болницата, като освен споменатите двама, има и други двама с леки наранявания.   

Местната полиция е извикала подкрепления от съседни РПУ, когато се повторил сигналът, че враждуващите се готвят да продължат боя вече в махалата. 

Бързата намеса на служителите на реда е предотвратила разрастването на конфликта и ситуацията е била овладяна. Не е допусната повторна ескалация на напрежението.

По случая е образувано досъдебно производство, а разследването продължава под надзора на Софийска окръжна прокуратура.

 Масов бой избухна имаше и в Петрич. В скандала, визникнал след 20.30 ч. в понеделник, взели участие около 80 души от две враждуващи отдавна фамилии. Между двата лагера летели буркани, бутилки, керемиди и камъни.

След намесата на полицейските служители саморазправата е прекратена и е пресечена ескалацията на напрежението, като са установени участниците в нея, съобщава "Струма".

Със заповед за полицейско задържане до 24 часа в ареста е С. М. (36 г.) от гр. Петрич. За опазване на обществения ред и недопускане на нови опити за нарушаването му е засилено полицейското присъствие в района. По случая вече работи Районната прокуратура.

"Ромите се бият само по две причини - за пари или за жени. Явно не могат да разделят парите от изборите", прогнозира пред Клуб Z източник от югозападния град.