Знаете ли кое е единственото друго животно, освен човека, което практикува кикбокс? Големите торбести обитатели на Австралия, разбира се. 

Представяме ви видео на две кенгура, заснети в австралийско предградие по време на ритуален мач по кикбокс. Не, това не е компютърна анимация:

Най-странната техника на кенгурата е подпирането на опашка, която понася цялата тежест на тялото, за да ритнат с двата крака. Както е известно, и очевадно, торбестите имат ужасяващо силни крака, и по време на скок могат да достигнат скорост от 50 км/ч. Най-едрият вид - червените кенгура, достигат 2 м и 90 кг, тоест имат физиката на боксьор полутежка категория.

Боксиращото се кенгуру е и национален символ на Австралия.

Според някои анализатори на кикбокс и ММА, видеото показва по-добра работа с крака, удари с ръце (лапи) и ритници от повечето професионални мачове. И ако за ритниците има анатомични предимства, същото не важи за прекрасните ляв-десен, които си раздават животните.

При кенгурата подобен бой е социален ритуал, играещ важна роля в йерархията. Ако два мъжки екземпляра се бият за женска, например, боят е бърз и жесток. Но дълги мачове като този във видеото често започват, дори ако минута преди това кенгурата са си комуникирали далеч по-приятелски. Според някои специалисти и животните може би възприемат по-дългите схватки като вид спорт.

В репертоара им освен мощни ритници има и чисто борбени техники, при които двете животни се захващат за предмишниците и се размятат активно насам-натам, но поради опашката и здравите крака са много по-трудни за събаряне от хората. А когато се бият за живота си, ударите с лапи се превръщат в разпарящи движения с нокти.

В някои държави се организират незаконни боеве между хора и кенгура. Много световни организации са обявили практиката за жестокост към животните, но в повечето подобни записи торбестото доминира над изправения примат с лекота.