Източногерманският град Дрезден обяви символично "извънредно положение", заради прекомерното разпространение на нацистки символи и нацистка риторика, предава Би Би Си.

Според депутатите в местния парламент целта на решението е да се обърне повече внимание на проблема в един град, който отдавна се приема като бастион на крайната десница в Германия. 

"Извънредното положение - подобно на ситуацията с климата - означава, че имаме сериозен проблем. Откритото демократично общество е застрашено", заяви общинският съветник Макс Ашенбах, който е и вносител на предложението. 

По думите му по улиците на Дрезден е все по-лесно да се видят дясноесктремистки нагласи и действия и призовава града да помогне на жертвите на крайнодясното насилие, както и да защити малцинствата и да укрепи демокрацията. 

Дрезден, столицата на Долна Саксония, има дълго и мрачно минало по отношение на връзките си с крайни екстремистки организации. В началото на 90-те години неонацистки групировки започнаха да организират митинги, за да си припомнят бомбардирането на града от британски и американски сили през 1945 г. 

Регионът пък дълго време беше крепост на крайнодясната Национална демократична партия на Германия, а в момента на друга такава организация - Алтернатива за Германия. Дрезден е и мястото, в което се роди европейското антиислямско движение Пегида, което беше създадено през 2014 г.