От изборната нощ на 5 октомври насам всички се питат "А сега накъде?" и "Какво ни чака?" Политически отговор все още няма. Има само формални срокове, разписани в конституцията и в изборния кодекс. Ето какво предстои да се случи според тях:

Най-късно до 12 октомври, неделя, трябва да са ясни имената на новите 240 депутати, предвижда Изборният кодекс. 

По закон Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви окончателните данни от вота до 4 дни от края на изборния ден, т.е. до този четвъртък. Заради преференциалния елемент при гласуването обаче, срокът за обявяването на имената и на новите народни представители е по-дълъг - до 7 дни от края на изборния ден, в случая - до тази неделя. През това време избраните за депутати в повече от един избирателен район, трябва да уведомят ЦИК от кое място влизат. 

Оспорване на резултата

Все още има време и за оспорване на законноста на изборите като цяло и на избора на конкретен народен представител. Това става пред Конституционния съд, в 7-дневен срок от обявяването от ЦИК на резултата. 

Оспорването може да бъде направено само от кандидат-депутатите, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирал кандидати. В този едноседмичен срок те трябва да се обърнат към Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор, които могат да сезират КС. Съответните институции имат 15 дни от обявяването на резултата, за да решат да го направят ли. 

Ако КС бъде сезиран, има срок до два месеца, за да се произнесе. През това време решението на ЦИК не се замразява, т.е. обявените за депутати лица си действат като такива.

При обявяване на незаконност на изборите се произвежда нов избор за Народно събрание. Това трябва да стане до два месеца от магистратското решение. Ако пък се установи незаконност на избора на отделен депутат, както и на "съществени нарушения, които са повлияли върху крайния резултат", ЦИК прави ново преразпределяне на мандатите и обявява пак имената на избраните народни представители. Решението й е окончателно и не може да бъде обжалвано.

За момента обаче нито една политформация, участничка във вота на 5 октомври, както и нито един кандидат за депутат, не са заявявали намерение да оспорват резултати от изборите.  

Първо заседание на новото Народно събрание

Новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента най-късно един месец след избирането си, в случая до ????????? ноемвриАко в посочения срок президентът не го свика, то се свиква от една пета от народните представители. На първото заседание депутатите се заклеват и си избират председател и негови заместници. 

Много е възможно парламентът да бъде свикан доста преди ?????????????ноември. Или Такава заявка даде днес държавният глава Росен Плевнелиев. От "Дондуков" 2 обаче засега не дават информация за точната дата.

Консултации, консултации и още консултации

Генералният въпрос в момента е ще има ли изобщо правителство или не и ако да - кога ще бъде "конституирано" то. Преди да се стигне до т.нар. въртележка с връчването на проучвателните мандати, ще се проведат консултации между партиите, спечелили места в 43-то НС - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок, "България без цензура", "Атака" и АБВ.

Като партия, спечелила най-голям брой мандати в следващия парламент, ГЕРБ обяви, че ще се опита да състави правителство на малцинството и започва консултациите от следващия понеделник. Идеята е до края на другата седмица такива да са се провели с всички формации. Това обаче ще е само първият кръг от преговорите. В него няма да участва лидерът Бойко Борисов. Той ще се включи във втория кръг, като все още не е ясно кога ще се проведе той и какъв краен срок са си дали от ГЕРБ за приключването му.

Качване на вътрележката

Ако предположим, че формациите се разберат в следващите две седмици, че ще се опитат да съставят правителство, то следва връчването от президента на първия проучвателен мандат
 
Преди това обаче Плевнелиев трябва да проведе консултации с парламентарните групи. В конституцията обаче не е указано дали това трябва да стане с всяка група поотделно или може с всички накуп, няма и изискване за това как трябва да бъдат разположени във времето срещите.
 
От "Дондуков" 2 все още нямат отговор на въпроса кой вариант ще предпочете държавният глава. Предвид заявката за бързо съставяне на правителство обаче, Плевнелиев смятал да приключи с консултациите в рамките на няколко дни, или грубо казано - до края на този месец цялата процедура по консултиране между партиите и после при президента, би трябвало да е приключила.

 

Следва официалното връчване на мандата на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група ( в случая ГЕРБ и най-вероятно Бойко Борисов), да състави правителство. 

Ако в 7-дневен срок той не успее да предложи състав на Министерския съвет (който да бъде одобрен от НС), президентът връчва проучавателния мандат на кандидата за премиер на втората по численост група в парламента, или на тази на "БСП лява България". При същия сценарий като при най-голямата група, в същия срок, Плевнелиев ще връчи мандата на трета последна парламентарна сила, но вече по негов избор на коя.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Ако обаче не се постигне съгласие за образуване на правителство, той назначава служебно правителство, разпуска парламентът и насрочва нови избори. Актът, с който президентът разпуска НС, определя и датата на тези избори. 

Междувременно служебното правителство продължава да изпълнява функциите си - до избора на редовен кабинет. После подава оставката си пред новоизбраното НС.