Международната организация на труда (МОТ) е предложила работната седмица да се съкрати на четири дни, съобщи руското икономическо издание "Комерсант".

По този начин щяла да се увеличи заетостта и ще се отрази благоприятно на околната среда, тъй като драстично ще намали употребата на превозни средства.

Освен това съкращаването на работната седмица ще намали стреса и заболяванията, свързани с претоварването на работното място и ще се увеличи производителността на труда. В допълнение от международната организация посочват, че тези, които се заседяват твърде много в офиса обикновено не са най-полезните за фирмата, а често имитират активност.

Идеята за съкратена работна седмица се подкрепя от шефа на Google Лари Пейдж и от мексиканския магнат Карлос Слим, който е основен собственик и на "Мобилтел".  Те дори подкрепят идеята за тридневна седмица, защото така трябвало да има по двама души на едно място, а служителите щели да разполагат с повече свободно време и да са по-пълноценни когато са на работа, допълва "Комерсант".

Съвсем наскоро друг новатор в света на бизнеса - милиардерът Ричард Брансън също обяви революционни права за служителите си. Мултимилиардерът издаде разпоредба, че всичките му служители могат да излизат в отпуска когато и за колкото време си поискат без да искат разрешение от шефовете си. Единственото условие е дейността на фирмата да не страда от липсата на съответния служител.