Армия влезе и пое контрола над мексиканския град Игуала де ла Индепенденсия, след като вчера там бe открит масов гроб с обгорените останки на 28 души.

Полицаи патрулират по улиците на Игуала.

Трагедията се случи на 26 и 27 септември. Тогава най-брутално бяха разстреляни десетки студенти от местния педагогически институт, излезли на протест по улиците на Игуала, щата Гереро.

Смята се, че при сблъсъците са загинали поне 43-ма души.

Какво се случва?

Първо на 26 септември в Игуала са обстрелвани автобуси с протестиращи. Убити са 4-ма души.

Около полунощ на федералната магистрала Игуала-Чилпансинго е обстрелван автобусът, в който пътува юношеският футболен отбор "Ависпонес" ("Стършелите") от Чилпансинго, столицата на щата Гереро. Загиват шофьорът и един футболист, а други 12 спортисти са ранени.

На 27 септември студенти от педагогическия институт в Игуала съобщават, че са изчезнали 67 техни колеги. 24-ма от тях по-късно се оказват живи и здрави.

Съдебни лекари пристигат с останки от трупове в моргата в Игуала.

43-ма продължават да са в неизвестност. Засега не е ясно дали това са същите 43-ма, за които се смята, че са убити в избухналите сблъсъци.

Най-страшното обаче е, че по тях вероятно са стреляли не само полицаи, а членове на местната банда "Обединени воини". Те са част от разцепилата се наскоро на две групировка, ръководена от братята наркотфариканти Белтран Лейва.

Част от полицаите работили нелегално за "Обединени воини", смята Иняки Бланко, главният прокурор на щата Гереро, където се намира Игуала.

Вече са арестувани 22-ма полицаи от Игуала. На десетки други е отнето оръжието. Задържани са и 8 цивилни местни жители, помагачи на предполагаемите полицаи убийци.

Според предварителните информации убийците скрили труповете в общ гроб в селцето Пуебло Виехо край Игуала. Част от телата били залети с бензин и изгорени. Други били разчленени.

Един от задържаните признал, че лично е убил 17 студенти, които първо били отвлечени. Той заявил, че ги ликвидирал на същото място, където е открит масовият гроб.

Издадена е заповед за арест на Фелипе Флорес - шефа на обществената сигурност в Игуала.

Все още не е идентифицирана нито една от жертвите. Знае се само със сигурност, че 43-ма души са в неизвестност. Дали 28-те убити от общия гроб са част от тази група, ще стане ясно след разпознаването им. Но това може да отнеме до два месеца.

Най-зле се чувстват в момента роднините на изчезналите. Голяма част от тях са от семейства на не особено заможни фермери, решили да завършат висше педагогическо образование и да печелят добри пари, с които да помагат на своите близки.

Близки на изчезналите младежи блокират магистралата към тихоокеанския курорт Акапулко.

Близките на изчезналите периодично блокират входовете към обществените институции в Игуала и магистралите на територията на щата Гереро. Те искат подробно разследване и сурови наказания за виновните за случилото се със студентите.

Знаейки обаче какво беззаконие цари в Мексико, където само за едно десетилетие нарковойната взе над 70 000 жертви, анализаторите са скептични.