Песента за Несебър на тези местни избори е повече от тъжна.

В такъв град "златна кокошка", където - поне на мен ми се струва - и продавачът на семки е някакъв на някого, прокуратурата се стовари с цялата строгост на закона. Баш преди изборите.

Тъй като, както е известно, тяхната самоволност е неконтролирума инстанционно освен от шефа, винаги оттам има един готов отговор: "В България винаги предстоят избори - ние да не работим ли?"

Забележително е, че този акт срещу този "мерзък престъпник" - който, апропо, още си гние в ареста - Николай Димитров, така се отрази на народонаселението, че Николай Димитров преби опонента си от ГЕРБ на избори. От първи тур.

И го би не просто "на куц крак", ако ползваме стилистиката на един премиер, ами "по дистанционното" го би от "Г. М. Димитров". Знаете ли къде е Несебър, къде е "Г. М. Димитров"  в София!?

Сюжетът е толкова нормален за България, че сигурно може да го преподават в Юридическия факултет. Само че примерно на Судан или Централно африканската република.

Десислава Иванчева (многократно съм си изказвал личното мнение за нея и то е, че най-меко казано, не вярвам в невинността й) изкара 1,55 % на евроизборите през май. Това са над 30 000 гласа, което практически е завишение на броя българи, които й вярват. Защото са повече от гласовете, които взе дори когато спечели "Младост" и всичко става след онзи арест на Спортната палата.

Не бих искал да влизам сам без фенерче и мачете в джунглата от морални аргументи, които стоят зад резултатите на Ценко Чоков или на жена му...

 

Но такива натрупвания влизат в един любим извод, който съм запомнил от един покоен приятел: че две съвпадения вече означават една закономерност... 

Сещам се, че може да означават дори 3 неща. Специфика на тези 3 хипотези е, че нито едната не е радостна или окуражаваща.

Извод № 1 е, че българинът е просто психопат. Психопатът по дефиниция е човек, който не може емоционално да разграничи добро от зло. 

Ти му арестуваш "лошия". Заключваш му го ачик в деня на изборите, показваш му го по Канал 3, изолираш го да не може да влияе на играта (вижте на обърналия се срещу ДПС Ахмед Башев примерно как му се случи случка). Ама българинът - не, та не! Не разбира, че добро му прави прокуратурата!

Възможен извод 2. Той е, че местните деребеи вече контролират такъв ресурс, че са в ситуация, в която опашката само си мисли, че управлява свинята. Не. Свинята си грухти, окопава се, папка, наддава - прави договорки и населява жители на местно ниво, купува наред, натиска и получава резултати, независимо от желанието на централизираната опашка.

Нелош пример е как управляващата партия предпочете да се "договори" с някои непримирими в миналото местни политически свои душмани именно преди местния вот. Просто правилно си прецени отскока - че няма смисъл да става по трудния начин с прокурор Иван Гешев на терен... Или ще плати кофти цена, за която ние вероятно твърде малко знаем.

Третият извод е най-тъжен - поне за мен като за човек, който отразява тази система. И той касае именно правоохранителните и правораздавателните органи.

А той е, че никой не им вярва. Не ги бръсне за 5 стотинки.

Тези близо 60 %, гласували за Димитров, директно плюят в лицето на правосъдната система (и въобще не визирам само прокуратурата).

Хората казват: вие сте продажни, ръководите се не от закона, а от тъмни кръгове. Опрасквате или милвате по поръчка, лостовете ви се дърпат не от закона, а от другаде. Вие сте завладяната държава. Вие сте дъното...

Не знам кой от трите е верен или каква комбинация от няколко. Дано нито един. Но и трите говорят, че така просто няма да стане...